Beran musí vrátit akcie vítkovického holdingu, rozhodla arbitráž

Ostrava - Mezinárodní rozhodčí soud v Paříži rozhodl, že podnikatel David Beran musí vrátit společnosti KKCG Industry podnikatele Karla Komárka 45 procent akcií společnosti VÍTKOVICE HOLDING (VH). Beran rozhodnutí soudu odmítá s tím, že arbitrážní řízení, které trvalo více než tři roky, bylo zneužito. O akcie VH vedou dlouhodobě řadu sporů Beran, firma KKCG Industry podnikatele Karla Komárka a předseda představenstva VH Jan Světlík.

„Rozhodnutí arbitrážního soudu se neopírá o žádný důkaz předložený v arbitrážním řízení a je v naprostém rozporu s uzavřenými smlouvami. Jsem přesvědčen, že se nejedná pouze o chybné rozhodnutí, ale o úmyslné zneužití arbitrážního řízení,“ uvedl v tiskovém prohlášení Beran s tím, že se obrátí na policii, aby okolnosti arbitráže prošetřila.

Podle Berana z rozhodnutí arbitráže vyplývá, že KKCG získá majetek za více než čtyři miliardy korun, aniž by za něj zaplatil. Navíc by měl Beran zaplatit smluvní pokutu 1,2 miliardy Kč, uvedl v tiskové zprávě. Dalších 20 milionů korun by měl Beran zaplatit za náklady na rozhodčí řízení, řekl mluvčí KKCG Industry Dan Plovajko.

Arbitrážní soud tyto akcie přiřkl loni v lednu Světlíkovi. Od té doby leží v soudní úschově u okresního soudu Praha-východ, kam je uložil Beran. „O jejich uvolnění ale dosud nebylo rozhodnuto. Proto je pan Beran nemůže rubopisovat ani předat společnosti KKCG Industry. Pokud by akcie uvolněny byly, jejich příjemcem by byl pan Světlík, jak loni v září potvrdil pražský obvodní soud,“ dodala mluvčí VH Eva Kijonková.

Vítkovice Holding se základním kapitálem 63 milionů korun je zastřešující společnost strojírenské skupiny se 26 společnostmi, které generují roční obrat zhruba 20 miliard korun. Holding KKCG Industry, jež zastřešuje aktivity skupiny KKCG v oblasti strojírenského a hutního průmyslu, je zastoupený v 70 zemích. Jeho aktiva přesahují devět miliard korun.

Areál starých železáren
Zdroj: ČT24