Babiš zasahuje, stamiliony pro Setuzu zřejmě nebudou

Praha - Kauza, která se v posledních dnech rozhořela kolem aktivit Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fond, má zřejmě mnohem zapeklitější pozadí, než by se mohlo na první pohled zdát. Podle dnešních Hospodářských novin jde o souboj lobbyistů. 300 milionů korun, které výměnou za dluhopisy fond přislíbil silně zadlužené firmě Oleofin podnikatele Petra Sisáka, jenž ovládá také předního zpracovatele řepky Setuzu, ani jedna z firem zřejmě nakonec neuvidí. Své kontakty totiž využil také majitel obří skupiny Agrofert Andrej Babiš, kterému je Setuza již dlouho trnem v oku.

300milionová injekce již byla téměř schválena. Bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič ji horlivě podporoval. Nákup dluhopisů Oleofinu již minulý týden odsouhlasilo i vedení fondu.

Chybí už jen podpis nového ministra zemědělství Jakuba Šebesty. Toho ale nominovala ČSSD, konkrétně jihomoravský hejtman Michal Hašek s šéfem Potravinářské komory Miroslavem Tomanem. Babiš, který sám za měsíc otvírá továrnu na zpracování řepky, a Setuza tak pro něj představuje konkurenci, má ale podle Hospodářských novin k sociálním demokratům mnohem blíž než Sisák. S Haškem i Tomanem má prý velmi dobré vztahy.

Šebesta nejspíš pomoc Sisákově firmě neschválí, i když zatím mluví vyhýbavě. „Se situací se seznamuji, rozhodnutí nepadlo,“ posílá zatím do světa.

Toman s Haškem už ale mají jasno, co ministrovi poradí. „Nedoporučuji v záměru pokračovat, musí to posoudit i právníci,“ tvrdí Toman. „Pokud by se tak bezprecedentně pomohlo právě Setuze, stejný nárok by vznesly oprávněně i všechny ostatní zadlužené firmy, a na to stát nemá. Navíc by to Brusel mohl považovat za nepovolenou pomoc,“ souhlasí Hašek.

Oba nyní mluví přesně tak, jak argumentuje Babiš. „Ať tedy stát pomůže i mým podnikům Olma nebo Penam, vždyť také mají velké úvěry,“ prohlašuje šéf Agrofertu. Se Šebestou prý o Setuze nemluvil, ale s Tomanem věc důkladně probíral.

Jakub Šebesta
Zdroj: ČT24