Britské šrotovné provázejí problémy

Londýn - V pondělí zavedené šrotovné ve Velké Británii provázejí nečekané problémy. Automobilky Honda, Ford a General Motors odmítají poskytnout zákazníkům nový vůz se slevou po odevzdání starého, neboť prý panují nejasnosti kolem daňových a jiných administrativních záležitostí. Honda a Ford si stěžují, že detailní informace o šrotovném obdržely od vlády až v pátek a nestačily se řádně připravit. Zástupci General Motors dodali, že se jedná jen o dočasný zádrhel a doufají, že bude brzy vyřešen.

Kvůli potížím při startu šrotovného si vysloužila britská vláda silnou kritiku opozice. Opoziční konzervativci vyzvali kabinet, aby všechny podrobnosti týkající se šrotovného zveřejnil. Vládní labouristé namítají, že automobilky na systém šrotovného přistoupily a většina z nich jej začala implementovat.

Systém šrotovného má v Británii stejně jako v jiných zemích pomoci automobilovému průmyslu z problémů. Automobilová výroba od loňského roku klesla o 25 procent. Každý z britských zákazníků může požádat o slevu 2 000 liber (zhruba 61 tisíc Kč) na nákup nového automobilu, pokud jej vymění za více než deset let starý vůz.