Tůma: Přijetí eura není všelékem

Londýn - Přijetí eura za vlastní měnu není podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy lékem na všechny problémy a nevyřeší strukturální záležitosti v ekonomice. Tůma si tak dovede představit, že si Česká republika ponechá nezávislou měnovou politiku ještě nějakou dobu. Guvernér na zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Londýně rovněž prohlásil, že vývoj české ekonomiky v prvním čtvrtletí nebyl tak špatný.

Český statistický úřad dnes ve svém předběžném odhadu uvedl, že výkon české ekonomiky se v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně snížil o 3,4 procenta. Jde o nejvyšší čtvrtletní meziroční pokles ekonomiky ČR v její novodobé historii. Podle Tůmy by však nyní hospodářská krize měla začít polevovat. Guvernér dodal, že by pokles koruny mohl pomoci exportérům a mohl by nynější krizi zmírnit.

Na stanovení termínu zavedení evropské měny v minulosti naléhaly opozice i podnikatelské svazy. Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) na počátku roku slíbil, že kabinet termín oznámí letos 1. listopadu, tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) však později uvedl, že vyhlášení termínu, kdy by měla Česká republika přijmout euro, se kvůli říjnovým předčasným volbám oddálí. Česká republika by mohla podle posledních vyjádření politiků i ekonomů přijmout euro nejdříve v letech 2013 nebo 2014. Nová vláda bude o kladech a záporech případného přijetí eura v Česku pouze jednat. Nový český premiér Jan Fischer dnes v Bratislavě uvedl, že na nové vládě není, aby toto čistě politické rozhodnutí případně učinila.

Slovensku euro moc neprospělo

Eurem nyní platí 16 z 27 států Evropské unie. Od začátku letošního roku měnu zavedlo také Slovensko, které postihl za poslední čtvrtletí větší propad hospodářství než Českou republiku. Slovenský HDP se meziročně snížil o 5,4 procenta. Podle společnosti Next Finance je jedním z faktorů, že se slovenská ekonomika propadla více než česká to, že Slovensko přešlo ve strachu z inflace na euro s příliš silným směnným kurzem, který nemůže slovenský průmysl nyní rozdýchat. Všechny okolní ekonomiky prošly v druhé polovině roku 2008 a počátkem letošního roku podstatným oslabením svých měn, což ekonomikám pomohlo udržet si svou konkurenceschopnost.

„Přechodem na euro ale nemohli Slováci držet krok a museli okolním zemím částečně vyklidit prostor na světových trzích. Měnový kurz tak na Slovensku nemohl působit jako tlumič vnějšího nárazu. Příklad Slovenska tak dobře dokumentuje, že s přijetím eura se nevyplatí spěchat a že důležitější než termín jeho přijetí je konverzní kurz,“ varuje před neuváženým přijetím evropské společné měny ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Slovenské euro
Zdroj: ČT24
Vydáno pod