Developeři jsou v nouzi, stát jim ale nepomůže

Praha - Developerské a stavební firmy vyzývají stát a banky, aby se pokusily zmírnit krizi ve stavebním sektoru. Navrhují vytvořit dočasný garanční fond pro účast, který by pomáhal s poskytováním záruk bankám. Právě požadavky bank nutné pro poskytnutí úvěrů jsou podle některých analytiků nyní extrémní a neudržitelné. Stavitelé dále chtějí výraznější podporu takzvaného sociálního bydlení, přechodné snížení daně z přidané hodnoty a podporu trhu nájemního bydlení. Vláda to ale odmítá.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory mohou kvůli útlumu stavebnictví přijít o práci až desítky tisíc lidí. Rozsáhlejší propouštění jen v pozemním stavitelství, ke kterému vedou mimo jiné i nedostupné úvěry, by podle něj zvýšilo nezaměstnanost o více než dvě procenta. Požadavky bank na zvýšený podíl vlastních zdrojů předem prodaných bytů a předem pronajatých ploch jsou podle Pikory „extrémní a dlouhodobě neudržitelné“.

Milorad Miškovič, Real Estate Karlin Group:


„Banky nerozlišují mezi Českou republikou a Ukrajinou, mezi Českou republikou a Bulharskem, a to je to, co nám vadí. Nemůžou po nás na základě instrukcí zahraničních matek požadovat stejné podmínky, jako kdyby tady trh teprve začínal.“

Reportáž Davida Borka (zdroj: ČT24)


Banky se netají tím, že jsou přísnější. Úvěr dají jen kvalitním projektům. Nechtějí totiž riskovat, že je nekvalitní úvěry stáhnou do finančních problémů. „Asi před rokem jsme zpřísnili podmínky. Máme vyšší nároky na vlastní zdroje a vyšší nároky na předprodeje a předpronájmy,“ přiznává mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Developeři jsou nyní podle Miškoviče uzamčeni v bludném kruhu. Firmy mohou jen obtížně předem prodávat a pronajímat, dokud nemají zajištěné financování, a současně nedostanou úvěry, pokud nemají předem prodáno či pronajato. „Tato situace je dlouhodobě neudržitelná, a pokud bude pokračovat, její důsledky zasáhnou výrazně i ostatní části ekonomiky,“ připojil se ředitel společnosti Metrostav Development Petr Pujman, který se obává, aby stát nezačal šetřit na výstavbě dálnic.

Zatím se bát nemusí, podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu inženýrské stavitelství zaznamenalo v prvním čtvrtletí meziroční nárůst stavební produkce o 8,7 procenta. Pozemní stavitelství se naopak propadlo o 16,5 procenta a celkově klesla stavební produkce v prvním čtvrtletí 2009 ve stálých cenách meziročně o 11,5 procenta.

Na státní pomoc zapomeňte, vzkazuje developerům ministerstvo 

Stát jakékoli recepty na podporu stavebního průmyslu odmítá. „Ministerstvo financí neplánuje snížení sazeb DPH a ani nechceme zvýhodňovat jeden podnikatelský sektor vůči druhému,“ vzkázal dnes developerům mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Problémy stavitelů se v mnohém podobají krizi v automobilovém průmyslu. Třeba o šrotovném se v české politice vedou spory. Stavební firmy přitom argumentují podobně jako automobilky - jejich problémy totiž mohou bolet celou republiku. Stavební průmysl je totiž klíčový pro kondici ekonomiky. Zaměstnává téměř půl milionů lidí a podílí se devíti procenty na HDP.