Veletrh zbrojního průmyslu IDET nabízí námořní bitvu i módní přehlídku

Brno - Na brněnském výstavišti dnes začal již desátý ročník jednoho z největších světových veletrhů obranných technologií a zbrojního průmyslu IDET. Letos nabídne ukázky nejnovější vojenské či hasičské techniky, bitvu modelů lodí a letadel a poprvé i módní přehlídku. I přes současnou hospodářskou krizi hlásí pořadatelé nárůst počtu vystavovatelů o zhruba desetinu na tři stovky ve srovnání s posledním veletrhem v roce 2007.

Někteří vystavovatelé sice předvedou skromnější expozice, i tak se ovšem návštěvníci mohou těšit například na módní show armádního oblečení, netradiční leteckou námořní bitvu obřích modelů křižníků, torpédoborců a bombardérů z druhé světové války či na protipovodňovu expozici. Ta obsahuje model řeky Labe v Děčíně, zkusmo zaplavovatelný dům a nebo speciální vlnový trenažér, který vyzkouší pevnost protipovodňových stěn.

Jan Papež z České protipovodňové asociace pro ČT:

„Je to základ certifikačního testu pro to, aby se mohly ty protipovodňové ochrany potom dál, za státní finanční podpory kupovat, aby stát měl jistotu, že kupuje dobrou věc.“

Největší expozici bude mít české ministerstvo obrany. Do čtvrtka, kdy veletrh končí, má podle pořadatelů branami projít 24 tisíc návštěvníků. Mezi nimi i odborníci z celého světa a třicet armádních delegací včetně ministra obrany Paraguaye či Bosny a Hercegoviny.

Veletrh má ale i své odpůrce, kteří od dnešního dne uspořádají v Brně dvoutýdenní ProtestFest s happeningy a filmovými či hudebními představeními. IDET podle nich bezostyšně prezentuje prostředky k zabíjení lidí a k jejich sledování a umožňuje vystavovat zbrojařským firmám, které se prokazatelně podílejí na pošlapávání lidských práv ve světě. V rámci akce Jídlo místo zbraní nabízí na náměstí Svobody kolemjdoucím vegetariánské pokrmy.

Za dva roky se IDET bude konat společně s veletrhy bezpečnostní a požární techniky Pyros/ISET. Na brněnském výstavišti se uskuteční pod názvem Veletrhy integrovaného záchranného systému od 4. do 6. května 2011. Podle mluvčí veletrhu Aleny Březinové je důvodem celosvětový trend propojování vojenské a civilní ochrany a obrany.

  • Vlnový trenažér autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/845/84424.jpg
  • Veletrh IDET autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/843/84289.jpg
  • Obrněný transportér Pandur české armády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/843/84281.jpg