Naděje pro Nabucco - Turkmenistán se mu nebrání

Ašchabád - Stejně jako Evropské unii ani Turkmenistánu se příliš nezamlouvá výsadní postavení Ruska v obchodu s plynem. Země, která má čtvrté největší zásoby zemního plynu na světě by se proto ráda podílela na stavbě plynovodu, který přivede její surovinu do Evropy bez zprostředkování Ruska. Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov proto přijal na dnešní schůzce s českým místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou pozvání do Prahy na summit zemí kaspické oblasti, kde se bude jednat o plynovodu Nabucco.

„Mají zájem postavit to spojení, které povede plyn do Evropy,“ prohlásil Vondra, který z Turkmenistanu odjíždí spokojen. K úspěchu jednání přispělo zřejmě i to, že napětí mezi Turkmenistánem a Ruskem, přes které kaspická země vyváží většinu své produkce plynu, roste. Před dvěma týdny Gazprom snížil dovoz Turkmenského plynu a část plynovodu explodovala.

„Máme právo diverzifikovat vývoz plynu. Hledáme nejkratší a nejspolehlivější cesty na nové trhy,“ prohlásil turkmenský prezident. Turkmenistán má, zdá se, o Nabucco zájem i přesto, že již dodává plyn do Íránu a ještě letos ho nový plynovod spojí i s Čínou.

O Jižním koridoru, který má být novou hedvábnou stezkou do Evropy tentokrát v dodávkách plynu a který je plánovanou trasou plynovodu Nabucco, se bude v Praze jednat 8. května. Nabucco má vést ze zemí kaspické oblasti, tedy Kazachstánu, Ázerdbajdžánu a Turkmenistánu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska. Odtud se potom surovina bude distribuovat dále do Evropy.

Gurbanguli Berdymuhamedov
Zdroj: ČT24
Vydáno pod