Politika soudržnosti pro chudé regiony, ale ve všech zemích EU

Mariánské Lázně - Evropští ministři pro regionální rozvoj a další představitelé státní správy členských zemí Evropské unie se na dnešní neformální schůzce v Mariánských Lázních shodli na tom, že i po roce 2013 by měla být politika soudržnosti určena především pro méně rozvinuté regiony. Přístup by k ní ale měly mít všechny země. Český ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda považuje dnešní jednání za velký úspěch, poprvé v historii totiž schválily závěrečné komuniké všechny země unie.

„Je mezi námi shoda, že je potřeba pomoci jen regionům, které to potřebují, to znamená méně rozvinutým regionům,“ prohlásil Svoboda. I po roce 2013 se tak bude řídit politika soudržnosti podobnými pravidly jako doposud. Peníze z příslušných evropských fondů nyní dostávají pouze regiony, jejichž hrubý domácí produkt nedosahuje 75 procent průměru Evropské unie.

Některé české regiony už možná na dotace nedosáhnou

Svoboda je výsledkem jednání nadšen i přesto, že se po roce 2013 možná stane, že některé z českých regionů již na dotace nedosáhnou. Nyní na ně přitom mají nárok všechny regiony republiky s výjimkou Prahy. Pokud by se schválil jiný návrh, který počítá se zvýšením hranice pro poskytnutí dotací na 90 procent průměru Evropské unie, Česko by mělo jistotu, že se tok peněz nijak nesníží.

„Je to spravedlivé. Pokud náš rozvoj půjde tak dramaticky dopředu, jak doufám, a budeme zemí ještě bohatší a překročíme kritéria této pomoci, tak to svědčí o tom, že ta pomoc byla efektivní, že vedla k rozvoji, a to je přece smysl té soudržnosti,“ prohlásil Svoboda.

Danuta Hübnerová o jednání v Mariánských Lázních

„Dnešní diskuse pro mě jako komisařku zodpovědnou za regionální politiku byla velmi užitečná a umožní nám dále pracovat na obecné architektuře politiky a na jejím budoucím řešení.“

Diskuse o budoucnosti politiky soudržnosti ale dnešním rozhodnutím nekončí. V roce 2011 musí unie přijmout příslušné legislativní návrhy, aby mohla politika, jejímž prostřednictvím unie rozděluje mezi členské země více než třetinu svého rozpočtu, i nadále efektivně fungovat.

POUZE DO RÁMEČKU
Zdroj: ČT24
Vydáno pod