Exxon Mobil přeskočil Wal-Mart, je největší firmou v USA

New York - Největší veřejně obchodovanou společností ve Spojených státech amerických je ropný gigant Exxon Mobil. Ten tak z prvního místa vystrnadil maloobchodní firmu Wal-Mart Stores, které v současnosti patří příčka druhá. Vyplývá to z žebříčku sestavovaného na základě příjmů firem časopisem Fortune. Podle něj byl loňský rok pro podniky nejhorší v historii, když jejich celkový zisk klesl o 85 procent, tj. takřka o 100 miliard dolarů (přes 2 biliony korun). Nejhůře na tom loni byly logicky firmy z finančního sektoru.

Příjmy ropné společnosti Exxon Mobil loni stouply o téměř 19 procent na 442,85 miliardy dolarů. Zisk činil 45,2 miliardy dolarů. Příjmy Wal-Martu se zvýšily o sedm procent na 405,6 miliardy dolarů a zisk činil 13,4 miliardy dolarů. Wal-Mart byl za posledních sedm let v čele žebříčku šestkrát. Na předních pozicích v žebříčku loni skončily energetické společnosti, a to díky prudkému růstu cen ropy a plynu loni v létě. Chevron skončil na třetí pozici a hned za ním je ConocoPhillips. Do první pětky se dostal ještě průmyslový konglomerát General Electric.

Nejhůře si loni vedly firmy z oboru finančních služeb. Celková ztráta bank, pojišťoven a obchodníků s cennými papíry činila 213,4 miliardy dolarů a na celkovém poklesu zisku všech firem v žebříčku se tyto firmy podílely 70 procenty. Banky Citigroup a Bank of America pak vypadly z první desítky žebříčku. Některé firmy dokonce ze seznamu vypadly úplně. Buď zkrachovaly, nebo je převzala konkurence. Z finančních společností se to týkalo investiční banky Lehman Brothers Holding, pojišťovny Washington Mutual či banky Wachovia.

Pozorně sledovaný žebříček firem Fortune 500 je sestavován podle příjmů společností za uplynulý rok. Fortune upozornil, že loňský rok byl pro největší veřejně obchodované firmy nejhorším rokem v historii. Celkový zisk firem v žebříčku loni klesl o 85 procent na 98,9 miliardy dolarů (2,05 bilionu korun), což byl nejvyšší roční pokles v pětapadesátileté historii žebříčku.

Žebříček časopisu Fortune
Zdroj: ČT24/Fortune
Vydáno pod