Výrobky handicapovaných dostanou ochrannou známku

Praha - Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením odstartoval unikátní celoevropský projekt. Zboží vyrobené zdravotně handicapovanými lidmi bude označované speciální značkou. Cílem projektu je podpořit výrobky a práci osob se zdravotním postižením a jejich zaměstnavatele. Keramiku, šperky, ale i léky a elektroniku, která prošla rukama handicapovaných, by tak měl každý zákazník poznat na první pohled.

Aby firma mohla značku používat, musí se na výrobku alespoň z padesáti procent podílet pracovníci se zdravotním postižením, a to třeba i na jeho kompletaci nebo balení.

„Účelem ochranné značky práce postižených je prezentovat výrobky a práci osob se zdravotním postižením,“ vysvětlila předsedkyně fondu Lenka Kohoutová. Tito lidé totiž obtížně hledají zaměstnání. Nevydrží se soustředit, potřebují individuální pracovní dobu a zvláštní podmínky.

Problém číslo jedna - mobilita

Vedoucí keramické dílny Bezbariérového pracoviště tolerance, která se na zaměstnávání handicapovaných specializuje, Vendula Čiháková přiznává, že značná část zdravotně postižených nepracuje, protože práce a dojíždění pro ně představuje nepřekonatelný problém. I proto jejich zaměstnávání podporuje stát. „Jsou to různé příspěvky na chráněné dílny nebo existuje příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením,“ vypočítává Kohoutová.

Značka by měla mít spíš psychologický efekt. „V segmentu dárků a reklamních předmětů to svůj význam mít může, tam to může pomoci dokonce i prodejům,“ míní šéfredaktor Marketing a média Daniel Köppl. I když takový vliv bude podle něj minimální, může to podnikatelům vylepšit reputaci.

Vydáno pod