Manažerem roku 2008 je generální ředitel Třineckých železáren

Praha - Rok 2008 už má svého nejlepšího manažera. Stal se jím generální ředitel a předseda představenstva Třineckých železáren Jiří Cienciala. Na trůn manažerky vedle něj usedla rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová. Výběr nejlepších manažerů nezastavilo ani bujení finanční a hospodářské krize, i když se promítlo do kritérií, podle kterých se vítěz soutěže vybíral.

Celkově bylo do letošního kola soutěže nominováno 148 kandidátů. Ve finále vybírala pětičlenná komise ze 70 lidí. Žen však mezi nimi bylo jen osm.

Jiří Cienciala:

„Jak přijde takové ocenění, to je další výzva a to je další vstání z toho, jak člověk předtím padl na hubu.“

Interview ČT24

Kromě ekonomických výsledků se letos kladl při výběru manažera a manažerky roku také důraz na strategii, kterou zvolili pro boj jejich firmem se světovou krizí. Roli ale hrály také sociální aspekty, chování k životnímu prostředí, ale i to, jak kandidáti zvládají rozvíjení lidských zdrojů.

A jak se se současnou hospodářskou krizí pere společnost vítěze soutěže? „My se nebavíme o krizi. My máme dneska na krizi krizový management, který jsme už vypracovali pře deseti lety. Nyní je aplikován a my díky tomu tu krizi celkem slušně zvládáme,“ řekl ČT24 Cienciala.

Vysoké školy krize teprve čeká

Bohuslava Šenkýřová

„Určitě je to ocenění za práci nejenom pro mě, ale pro celý kolektiv naší školy.“

Manažerka roku hospodářskou krizi zatím vzhledem k oboru, ve kterém působí, příliš nepocítila. Do budoucna ale bude muset čelit problémům způsobeným úbytkem žáků ruku v ruce s tím, jak se budou postupně na vysoké školy hlásit slabší ročníky. Obstát v tvrdé konkurenci chce Šenkýřová především díky vysoké kvalitě vzdělávání, kterou její škola nabízí.

„Já si myslím, že kvalitní vysoké školy budou existovat pořád. Ty se nemusí až tak obávat, že je krize hluboce zasáhne,“ podtrhla v rozhovoru pro ČT24.

Výsledková listina

  1. Generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala
  2. Generální ředitel EuroAgentur Hotels & Travel Viliam Sivek
  3. Bývalý předseda Akademie věd ČR Václav Pačes
  1. Rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová
  1. Generální ředitel společnosti Consulting Company Novasoft Vladimír Moravec
  1. Generální ředitel Chemoprojektu Tomáš Plachý
  1. Generální ředitelka TOP Hotels Group Marta Šumerová