Čínské hospodářství zpomalilo růst na 6,1 procenta

Peking - Ekonomické zpomalování Číny předčí očekávání, i když v prvním čtvrtletí stále přesahuje 6 procent. Hrubý domácí produkt Číny v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 6,1 procenta proti růstu v rozsahu 6,8 procenta v závěru loňského roku. Analytici přitom vesměs očekávali, že tempo růstu se zmírní pouze na 6,3 procenta. Peking se nyní obává sociálních nepokojů, protože Čína zřejmě nedosáhne cílového 8procentního růstu, který její lídři vytyčili jako cíl pro stabilizaci ekonomiky. Za poslední půlrok v Číně přibylo 30 milionů nezaměstnaných.

Růst v prvním čtvrtletí byl nejslabší za dobu, co Čína tyto údaje v nynější podobě eviduje, tedy od roku 1992. I tak ale Čína zůstává mezi významnými světovými ekonomikami tou zdaleka nejrychleji rostoucí. Navíc se objevují náznaky, že zpomalování již odeznívá. Objevují se také zvěsti, že se tamní vláda chystá domácí poptávku podpořit ještě jedním balíčkem. Ten současný, v hodnotě čtyř bilionů jüanů (téměř 13 bilionů Kč) totiž zabral především v podpoře exportu.

Čína má třetí největší ekonomiku světa za druhým Japonskem a prvními Spojenými státy. Podle parity kupní síly je čínská ekonomika dokonce na druhém místě, nepočítaje Evropskou unii. Čína v posledních měsících pociťuje propad zahraniční poptávky v souvislosti s finanční a hospodářskou krizí, domácí spotřeba ale dosud exportní výpadky překvapivě pokrývala, což Číně pomáhá mírnit dopady krize.

HDP Číny pětiletý
Zdroj: ČT24/Bloomberg