Čechy moře již tolik neláká, cestovní kanceláře ruší zájezdy

Praha - Přibližně o pětinu by mohlo ve srovnání s uplynulým rokem klesnout množství zájezdů. Zájem Čechů o letní dovolenou u moře totiž letos klesá a cestovní kanceláře tak narychlo mění plány a počet zájezdů omezují. Nejvíce se propadl zájem o jihovýchod Evropy, netáhnou již tolik ani vzdálenější destinace jako Egypt či Spojené státy americké. Turistický ruch možná čeká nejhorší sezona za posledních dvacet let, vyjet na dovolenou k moři totiž plánuje až o třetinu méně Čechů.

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jsou cestovní kanceláře donuceny zreálnit své představy o prodejích a některé projekty buď krátí, nebo úplně ruší. Především se omezují některé charterové lety. Nejvíce se propadl zájem o Chorvatsko, Řecko a Bulharsko. Hůře se prodávají i zájezdy do vzdálenějších destinací.

„Zaznamenáváme pokles zájmu o zájezdy do Egypta, a to asi o dvacet procent. Lety do USA jsme se rozhodli odložit na zimu. Ukázalo se totiž, že plánovanou kapacitu nenaplníme,“ potvrzuje pro Českou televizi trend obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný.

Zájem Čechů může ještě stoupnout, díky last minute

Zájem Čechů o letní dovolenou může ale během června a července neočekávaně stoupnout. Řada lidí totiž podle analytiků vyčkává, jaká bude jejich finanční situace. Případně se spoléhají na to, že si koupí levnější zájezd typu last minute.

Jan Papež pro Českou televizi:

„Ta situace nahrává tomu, že se na trhu objeví více nabídek last minute. V uplynulých letech to bylo v průměru pět až sedm procent, nyní to může být 15 až 17 % z celkové nabídky cestovních kanceláří.“

Vedení cestovních kanceláří tvrdí, že zájezdy koupené na poslední chvíli nebudou ve srovnání s uplynulým rokem levnější. Loni se přitom zlevňovaly o deset až dvacet procent. Mluvčí CK Fischer Dan Plovajko upřesňuje, že společnost snižuje kapacity právě proto, aby nemusela v létě nabízet last minute za extrémně nízké ceny.

Vydáno pod