Do Turecka míří miliardy dolarů z MMF

Istanbul - Turecku se přiblížil úvěr od Mezinárodního měnového fondu v hodnotě až 45 miliard dolarů. Státní ministr pro ekonomické záležitosti Mehmet Simsek tureckému tisku potvrdil, že se země s fondem v principu shodla na podmínkách nové úvěrové dohody, která má Turecku pomoci překonat dopady světové hospodářské krize. Ta uvrhla Turecko v posledních měsících do hluboké recese, když se jeho hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku snížil o 6,2 procenta a průmyslová výroba za únor spadla o čtvrtinu.

Simsek uvedl, že pomoc od fondu pokryje Turecku potřeby externího financování, a předpokládá, že fond dohodu schválí během dvou až tří týdnů. Spekulace zatím provázejí přesnou hodnotu úvěru. Analytici očekávají přibližně 20 miliard dolarů, list Radikal zmiňuje 45 miliard, ale jiné listy uvádějí odlišná čísla.

Jedním z klíčových prvků dohody je, že Turecko nebude muset zavádět nová opatření, aby si zvýšilo příjmy jako náhradu za daňové úlevy. Důležitým krokem bude i omezení výdajů, aby se naplnil limit rozpočtového deficitu. Dohoda s fondem podle analytiků snižuje investiční rizika v Turecku a její dopad na finanční trhy bude pozitivní. Kurz turecké liry proto dnes reagoval mírným posílením.