České aerolinie informovaly o možném propouštění

Praha - České aerolinie podaly na úřad práce v Praze 6 informaci o možném hromadném propouštění zaměstnanců. Podle Marcely Fialkové z tiskového oddělení ČSA ale ještě není o propouštění rozhodnuto. Firma oznámením prý jen splnila zákonnou povinnost pro případ, že by se tak opravdu stalo.

Aerolinky čísla možných propuštěných nesdělily. Hromadné propouštění je termín z pracovního práva, u společnosti velikosti ČSA je dolní hranicí 30 lidí. „Odeslání informačního dopisu na úřad práce je standardní krok, vyplývající ze zákoníku práce,“ vysvětlila Fialková. K hromadnému propouštění podle ní firma přistoupí pouze v případě, že se odbory nedohodnou s vedením ČSA na snížení mezd na úroveň z konce loňského roku. Vedení společnosti chce letos na mzdách ušetřit zhruba 300 milionů korun.

O snížení mezd jednají odborové organizace s managementem již několik týdnů, ochotu projevila zatím pouze Odborová organizace leteckých techniků a inženýrů (CAAE). Právě technici však v dnešním prohlášení postup vedení kritizují. Dopis na úřad práce je podle nich důkazem, že vedení dává přednost propouštění před nižšími platy. Údajně již existují seznamy pracovníků, kteří mají firmu opustit. Odborářům také vadí, že vedení požaduje trvalé snížení mezd. „Podle našeho názoru je logické, že po odeznění krize by se mzdy zaměstnanců vrátily do stavu odpovídajícímu podmínkám platné kolektivní smlouvy,“ píše se v prohlášení.

„V tuto chvíli jednání stále probíhají a není tedy jasné zda k propouštění dojde a případně kolika zaměstnanců by se mělo týkat. V žádném případě by však nemělo vliv na bezpečnost letového provozu,“ uvedla Fialková. Firma celkem zaměstnává asi 4700 lidí, průměrná mzda zaměstnanců se pohybuje okolo 59 tisíc korun. Průměr táhnou vzhůru především piloti, jejichž mzda je vyšší než 200 tisíc korun.