Rozšířit plynové zásobníky za evropské peníze chtějí dvě společnosti

Praha - RWE Transgas, nebo Moravské naftové doly. Jedna z těchto společností zřejmě vybuduje nové zásobníky plynu, na něž Česká republika na březnovém summitu v Bruselu vyjednala spolufinancování Evropské unie. Obě společnosti už potvrdily, že mají připravené konkrétní projekty. Dominantní dovozce plynu do ČR RWE Transgas chce rozšířit své stávající kapacity v Tvrdonicích, Moravské naftové doly chtějí buď rozšiřovat své zásobníky na Moravě, nebo budovat zcela nové.

RWE Transgas už předložil Evropské komisi dva projekty na rozšíření zásobníků plynu v Tvrdonicích. Z celkové investice ve výši sedmi miliard korun chce část těchto nákladů pokrýt z grantu Evropské unie. „Na těchto projektech pracujeme a čekáme, zda část celkové částky poskytne Evropská unie,“ uvedl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Moravské naftové doly patřící do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka potvrdily zájem o grant ústy ředitele pro marketing společnosti KKCG Daniela Plovajka. „Jsou to tři projekty a řeší jednak rozšíření stávajících kapacit našich podzemních zásobníků plynu a dál jsou to projekty na vybudování nových zásobníků,“ řekl České televizi Plovajko.

Mluvčí eurokomisaře pro energetiku Farran Tarradellas Espuny včera deníku E15 řekl, že jednou z hlavních podmínek udělení grantu bude pokročilá fáze přípravy projektu. Právě to může některé drobné potenciální uchazeče z Česka odradit. Podle E15 však není vyloučeno, že se spojí v konsorcium a požádají o peníze společně.

Rozšíření zásobníků: proti plynové i hospodářské krizi

Lídři Evropské unie se na 35 milionech eur (zhruba 930 milionů korun) na podporu rozšíření české zásobní kapacity na zemní plyn shodli 19. března v rámci balíčku o objemu čtyř miliard eur na energetické projekty. Rozhodnutí o rozšíření skladovací kapacity padlo už dříve a bylo motivováno krizí kolem dodávek ruského plynu přes Ukrajinu ze začátku roku.

Krom nových úložišť budou prostředky směřovat i na lepší propojení sítí s elektřinou či na projekty spojené s větrnou energií. Další miliardu eur určili politici na širokopásmový internet a podporu zemědělství. Projekty zahrnuli do evropských opatření proti hospodářské krizi.

Plán ještě musí začátkem května schválit Evropský parlament, s nímž nyní české předsednictví vede dohadovací řízení. Dotace na zásobníky však podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy nikdo nezpochybňuje, výhrady mají europoslanci jen k finanční podpoře podzemních úložišť emisí oxidu uhličitého, která se Česka netýká. Peníze mají být přiděleny nejpozději do konce roku 2010. Pokud chystané projekty nebudou schváleny, vyberou se podle Tlapy jiné, aby určená částka byla zcela vyčerpána.

Zásobníky s plynem
Zdroj: ČK/ČTK