Juncker: Evropská ekonomika se lepší, ale nestačí to

Praha - Evropská ekonomika čelící hluboké hospodářské recesi sice v posledních týdnech zaznamenala některé pozitivní signály, ty však ještě zdaleka neznamenají obrat situace. Po jednání ministrů financí eurozóny v Praze to dnes řekl její neoficiální šéf a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Podle něj se mírně zlepšuje například spotřeba domácností, horší je ale zase situace na pracovním trhu.

Vrásky na čele dělá evropským politikům hlavně vývoj inflace, která v posledních měsících prudce zpomaluje. V březnu se propadla na 0,6 procenta, což je nejnižší úroveň v historii. Ekonomové se proto obávají, aby se v Evropě neobjevila deflace, tedy pokles cenové hladiny. Ta by znamenala potenciální velké nebezpečí pro ekonomiku, protože by dál zkrátila tržby firem už tak stižených krizí a nutila by je snížit náklady. Pravděpodobně by se to odrazilo v dalším růstu nezaměstnanosti.

Evropská centrální banka se snaží trend zpomalování růstu cen brzdit a nedávno tak snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. „Rok 2009 bude bezpochyby složitý. Naše prognózy potvrzují, že rizika se stávají realitou, což byl také důvod, proč jsme se usnesli, že inflační tlaky dál rostou a rozhodli jsme se snížit úrokové sazby,“ řekl novinářům šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Jean-Claude Juncker, lucemburský premiér:

„Hospodářskou situaci jsme probírali dnes ráno, ale není to dobré. Existují povzbudivé známky, ale není jich mnoho.“

Sám Trichet už deflaci také nevylučuje. Pokud k ní však dojde, mělo by to být jen nakrátko. „Budeme pozorní a budeme pečlivě monitorovat všechna inflační očekávání, abychom se ujistili, že ve střednědobém výhledu bude (inflace) v souladu s naším očekáváním pro cenovou stabilitu, které se pohybuje pod a nebo blízko dvěma procentům,“ dodal Trichet.

Přestože spotřebitelské ceny rostou v současnosti v eurozóně rekordně pomalu, potenciální nebezpečí může hrozit i v opačném extrému. Ekonomové a někteří politici totiž varují, že masivní záchranné balíčky by v kombinaci s případným oživením hospodářství mohli roztočit inflační spirálu a spotřebitelské ceny by mohly naopak růst rekordně rychle.

Lucembursko mezi daňovými ráji? Nesmysl, tvrdí Juncker

Na dnešním pražském jednání se Juncker taky opřel do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jejímž členem je i Česko. Nelíbí se mu, že zařadila Lucembursko na takzvanou šedou listinu, která zahrnuje státy, které by měly zlepšit vlastní finanční transparentnost. Na seznamu se přitom vyskytují především daňové ráje, proti nimž v současnosti vedou tažení hlavní světové velmoci, obviňují je totiž z částečné odpovědnosti za současné ekonomické problémy.

Lucembursko je na seznamu zařazeno spolu se Švýcarskem a Rakouskem. Všechny dotčené země se přitom proti tomuto postupu ohradily již v minulosti. „Existence takového seznamu mě příliš nevzrušuje, protože je to hloupost,“ uvedl Juncker.

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a ministr financí Lucemburska a předseda eurozóny Jean-Claude Juncker se sešli v Praze.
Zdroj: ČTK
Vydáno pod