Moody's zhoršila rating Sazky

Praha - Sazce hrozí v nadcházejících několika měsících významný odliv kapitálu. Tvrdí to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která v důsledku toho zhoršila hodnocení největší české loterijní společnosti ze stupně Baa2.cz na Baa3.cz. Situace Sazky ale není nijak beznadějná. Navzdory narůstajícím rizikům v oblasti financování má Sazka podle Moody's udržitelný podnikatelský model se stabilními provozními parametry, což by jí mělo pomoci překonat všechny obtíže.

Společnost Sazka tento měsíc oznámila, že v loňském roce podle předběžných údajů zvýšila tržby z hlavní oblasti podnikání meziročně o 5,3 procenta na 8,1 miliardy Kč. Celkové loňské výsledky včetně zisku Sazka zatím nezveřejnila.

V roce 2007 čistý zisk Sazky meziročně klesl na 1,42 miliardy korun z předchozí rekordní výše 1,7 miliardy korun. Její celkové výnosy předloni mírně stouply na 10,4 miliardy korun.

Moody's, která se dělí s konkurenční Standard and Poor's o postavení lídra mezi mezinárodními ratingovými agenturami, hodnotí v České republice přes 40 subjektů. Mezi ty nejvýznamnější patří například energetický gigant ČEZ či nyní problémová developerská společnost Orco.

Vydáno pod