Od dubna budeme platit vylepšenou pětisetkorunou

Praha - Česká národní banka uvolní od dubna do oběhu novou pětisetkorunovou bankovku doplněnou o nové a zdokonalené ochranné prvky. Důvodem je zastaralost původní verze bankovky, která ale nadále zůstává v platnosti. Zároveň centrální banka pracuje na vylepšení pětitisícové bankovky, již by chtěla veřejnosti představit ještě letos.

Mezi zdokonalené ochranné prvky nového papírového platidla o hodnotě 500 korun patří například nový typ ochranného proužku, který je širší než proužek dosavadní. Mikrotext na něm označuje hodnotu bankovky a zkratku ČNB. Nový proužek rovněž v závislosti úhlu dopadajícího světla mění barvu z hnědofialové na zelenou. Vodoznak Boženy Němcové, který je čitelný proti světlu, byl doplněn bíle provedeným číslem 500 a trojicí květů.

K tisku nového vzoru bankovek byly rovněž použity barvy, jejichž reakce na UV záření je mnohem bohatší než na dosavadních bankovkách. Na bankovkách jsou použity i další ochranné prvky, které je možno ověřovat pouze strojově a jejichž úkolem je zajistit, že Česká národní banka vydává a bude do oběhu vydávat pouze pravé bankovky. Popis a charakteristiky těchto ochranných prvků ČNB nezveřejňuje.

„Pětistovka“ není první takto vylepšenou bankovkou

Nová pětisetkoruna není první takto vylepšenou bankovkou. Loni v dubnu vydala ČNB novou tisícikorunu a v červenci roku 2007 bankovku v hodnotě 2 000 korun. Pětisetkorunová bankovka je v pořadí třetí bankovkou, která nese podpis guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy.

Pavel Řežábek, člen bankovní rady ČNB:

„Nově používané ochranné prvky bankovek 500, 1 000 a 2 000 korun patří ke světové špičce.“

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu přes tři miliardy korunových bankovek a mincí, tedy přibližně o 80 milionů více než na konci roku 2007. Z bankovek je nejvíce tisícikorun, přes 136 milionů oproti necelým 132 milionům předloni. Následují bankovky v hodnotě 200 korun, kterých je téměř 49 milionů oproti 47 milionům v roce 2007. Pětisetkorunových bankovek je v oběhu přes 21 milionů kusů.

Nová pětisetkoruna půjde do oběhu v dubnu.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod