Společnost AAA Auto loni vykázala ztrátu tři čtvrtě miliardy korun

Praha - Skupina provozovatelů autobazarů AAA Auto podle analýz loni prohloubila své ztráty na 28 milionů eur, tedy kolem 750 milionů korun. To je téměř šestkrát více oproti ztrátě 4,8 milionu eur v roce 2007. Hlavním důvodem je vytvoření opravných položek 12 milionů eur k zásobě aut a nemovitostem, které letos firma hodlá prodat. K výraznému propadu navíc podle všeho vedl i snížený zájem o ojeté vozy. Společnost dnes zároveň oznámila, že se dočasně stáhne z maďarského trhu.

Tržby skupiny kvůli nižšímu prodeji aut klesly o 22,5 procenta na 364 milionů eur. Prodej aut klesl o čtvrtinu na 60 557 vozů. AAA Auto se loni zcela stáhla z polského trhu, kde vykazovala ztrátu kvůli silnému individuálnímu dovozu ojetin. Letos prodala většinový podíl ve své rumunské pobočce. Z Maďarska chce na konci března odejít kvůli propadu zájmu o ojeté vozy. Autobazary AAA tak zůstanou v ČR a na Slovensku.

„Soustředíme se jenom na Česko a Slovensko. A to byly a jsou trhy, které jsou ziskové i při nižších objemech prodeje,“ potvrdil mluvčí skupiny AAA Milan Smutný. Firma zároveň dodala, že neplánuje stažení akcií z maďarské burzy. A ani zemi nechce opustit nadobro. Auta by v ní chtěla znovu začít prodávat během dvou či tří let.

AAA Auto se příliš nedaří ani na pražské burze

Skupina AAA Auto utrpěla porážku nejen na poli hospodářském, ale i na pražské burze. Kvůli nízkému objemu obchodů se burza rozhodla vyřadit její akcie z báze indexu PX. A mohlo by být ještě hůř. „Pokud budou pokračovat takto nízké objemy obchodů, je možné, že obchodníci na pražské burze nebudou chtít fungovat jako tvůrci trhu, to znamená, že akcie by eventuelně mohly opustit i systém SPAD,“ varoval v rozhovoru pro ČT24 analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

V letošním roce AAA plánují návrat k zisku. Zisková má být skupina od druhého čtvrtletí. V loňském roce bylo zavedeno opatření, které jí má při návratu k zisku pomoci. AAA se zaměřilo na 15 nejvíce prodejných modelů vozů, snížilo zásoby aut na pobočkách o 44 procent na 5000 vozů a výrazně redukovalo počet zaměstnanců. Ten se snížil z 3834 na 1440 lidí a letos by měl dále klesat. „Zavřeli jsme 15 poboček z 45,“ dodal Smutný.