Další sklárna v Novém Boru chystá propouštění

Nový Bor - Dalších 300 lidí rozšíří ještě do konce března řady nezaměstnaných v Novém Boru na Českolipsku. Po sklárnách patřících krachující skupině Crystalex zde propouštění plánuje také výrobce luxusního skla Egermann. Firma své zaměstnance propustí na dva měsíce, od 1. června chce majitel nabrat všechny pracovníky zpátky, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Rostoucí nezaměstnanost se stává v Novém Boru tématem číslo jedna. Od začátku letošního roku už tady o práci přišlo na 1 300 zaměstnanců Crystalexu. Desítky lidí ale propustil také výrobce optických čoček pro automobily Docter Optics v nedaleké Skalici, zbylých 80 pracovníků je už týden doma a pobírá 60 procent mzdy. Kolem 50 lidí chce v průběhu tří měsíců propustit také Preciosa - Lustry v Kamenickém Šenově. Kvůli nedostatku zakázek omezila na tři dny v týdnu výrobu malá umělecká sklárna Ajeto v Lindavě u Cvikova, i tam uvažují o zeštíhlení.

Raději propouštění než rekvalifikace

Úřad práce se proto snaží zachovat každé pracovní místo, s majitelem Egermanna se pokoušel dohodnout, aby zaměstnance nechal v částečné nezaměstnanosti a využil dotaci na rekvalifikace. Majitel Robert Uksa ale nabídku odmítl. „K čemu mi bude, že budou skláři, mistři ve svém oboru, chodit na angličtinu nebo na práci s počítačem? Já tu mám skvělé řemeslníky, ti rekvalifikaci nepotřebují,“ řekl deníku Uksa. Slibuje, že v červnu zaměstná znovu všechny. Milan Šubrt z asociace samostatných odborů o tom ale pochybuje. „Majitel pouze vyřešil svůj problém a zaměstnance nechal na holičkách,“ poznamenal Šubrt.

Sklářství patří spolu s automobilovým průmyslem na Českolipsku ke klíčovým odvětvím. Obě jsou kvůli krizi v útlumu. Úřad práce tak na konci února evidoval jen kolem 300 volných míst, na každé tak připadalo přes 20 uchazečů. Bez práce bylo v regionu přes šest tisíc lidí, což bylo o sedm stovek více než v lednu. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 11,2 procenta a dál stoupá.