Po Kalouskovi připustil pokles české ekonomiky o dvě procenta i Tůma

Praha - Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma připustil, že by letos hrubý domácí produkt České republiky mohl klesnout až o dvě procenta. V rozhovoru pro britský ekonomický list Financial Times uvedl, že česká ekonomika klesne v případě, že se zhorší recese v západní Evropě. Zpráva se objevila v den, kdy německá Commerzbank zhoršila výhled německé ekonomiky až na 7procentní pokles a Český statistický úřad zveřejnil, že český průmysl v lednu klesl o 23,3 procenta. Už minulý týden řekl České televizi ministr financí Miroslav Kalousek, že jeho ministerstvo pracuje se scénářem, který počítá s poklesem českého HDP o 0 až 2 procenta.

Vladimír Pikora, analytik Next Finance:

„Zdá se, že stávající prognózy ekonomiky budou muset všichni revidovat k ještě slabším hodnotám. Recese se tedy letos nevyhne ani ČR.“

Tůma přiznal, že centrální banka teď prognózy vývoje ekonomiky mění velmi rychle. Teprve před několika měsíci ČNB odhadovala, že český produkt letos poroste tempem 2,9 procenta. Navzdory horšímu výhledu si ale česká ekonomika podle Tůmy vede lépe než většina zemí střední Evropy. Hospodářskou krizi tak prý bude schopna překonat, aniž bude muset žádat o pomoc Mezinárodní měnový fond nebo jiné mezinárodní úvěrové organizace.


„V tuto chvíli nevidím nutnost žádat o pomoc měnový fond nebo někoho jiného,“ řekl Tůma. Představitelé Evropské unie se minulý týden setkali v Bruselu, kde se dohodli, že zdvojnásobí objem fondu na pomoc zemím, které stojí mimo eurozónu. K dispozici tak bude na tyto účely až 50 miliard eur (zhruba 1,33 bilionu Kč).

Větší propad než českou ekonomiku zřejmě letos čeká Německo. Společnost Commerzbank dnes předpověděla, že se německý HDP v tomto roce propadne o šest až sedm procent. Nejpesimističtější odhady přitom doposud hovořily o poklesu ve výši čtyři až pět procent, nynější zprávy o obrovském poklesu průmyslové výroby však prognózy tlačí hlouběji do červených čísel.