Světová ekonomika letos klesne až o dvě procenta

Brusel – Pokles světové ekonomiky o jedno až dvě procenta očekává během roku 2009 prezident Světové banky Robert Zoellick. Jedná se o dvojnásobek předpokladu Mezinárodního měnového fondu, podle kterého by mělo světové hospodářství poklesnout o půl až jedno procento. Obě předpovědi se shodují v tom, že se jedná o nejhorší situaci od druhé světové války, resp. od začátku velké krize ve 30. letech.

Podle Zoellicka by měly nejvyspělejší světové ekonomiky na nadcházejícím summitu G20 zvážit, zda je k nastartování hospodářského oživení zapotřebí uskutečnit další stimulační opatření. Státy by rovněž měly shrnout, jaký dopad měly dosavadní podpůrné balíčky.

„Některé balíčky nebudou podporovat ekonomiku v roce 2010. Vzhledem k nejistotě, jak se krize vyvine, si myslím, že bychom měli zvážit, budou-li třeba další balíčky pro rok 2010,“ řekl Zoellick.

První náměstek ředitele MMF John Lipsky již dříve upozornil, že oživení světové ekonomiky ze současné krize pravděpodobně začne na rozvíjejících se trzích. Dodal, že prvním krokem k ukončení krize je náprava světového finančního systému.