Bendl chce šetřit na manažerech státních firem

Praha - Ministři jsou nejednotní v případě uvažovaných úsporných opatření ve státních firmách. Zatímco ministr dopravy Petr Bendl (ODS) chce manažerům v podnicích, které patří do jeho resortu, snížit platy až o 15 procent, jiní ministři o tom neuvažují. Argumentují tím, že schopní manažeři by ze státních podniků odešli a ztráty v nich by pak mohly být ještě větší. Poslanci vidí hlavní problém v samotném hospodaření státních podniků. Vadí jim především podle nich mnohdy zbytečný sponzoring.

Alespoň prozatím chce šéf resortu dopravy Bendl utáhnout opasky manažerům státních podniků, tedy alespoň těch, které spadají pod jeho ministerstvo.

Ministr dopravy Petr Bendl (ODS):

„Tu firmu to nezachrání finančně, nicméně když se všichni mají hůř, mají se mít hůř opravdu všichni.“

Jenže ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), pod jehož resort spadají například ČSA, ČEZ, Čepro či Mero, s návrhem svého vládního kolegy nesouhlasí. „Určitě se nesmí šetřit na dobrém managementu. Špatný management v důležitých podnicích totiž způsobí mnohem větší škody, než jsou náklady na jeho dobrý plat,“ dodává správce státní kasy.

Podle poslanců je problém sponzoring státních firem

Poslanci ale vidí hlavní problém v samotném hospodaření státních podniků. Trnem v oku je jim hlavně sponzoring velkých akcí, například mistrovství světa v klasickém lyžování, které se uskutečnilo před nedávnem v Liberci, nebo atletických mítinků. Miliony tam navíc často utápí i firmy, které podobnou reklamu nepotřebují, jako v tomto případě České dráhy. Ty na tuzemském trhu nikdy nepoznaly konkurenci, přesto i v době krize přispívají nemalými částkami. I na podmínky sponzoringu si tak chce Petr Bendl posvítit.

Firmy chtějí reklamní aktivity omezit

„V letošním roce jsme připravili obrovské škrty, jenom reklamu budeme snižovat o 85 milionů korun, dodatečně se rozhodlo o dalších 50 milionech korun,“ popisuje opatření Českých drah jejich mluvčí Ondřej Kubala. Šetřit na reklamě chtějí ale i další podniky, na které Bendl nedosáhne. Jedná se například o Lesy ČR či vysoce ziskový ČEZ.