Sarkozy a Merkelová zaúkolovali Topolánka lepší regulací financí v unii

Brusel - S novou architekturou finančních trhů má přijít nadcházející summit Evropské unie, který se uskuteční na konci tohoto týdne. Právě k tomu dnes francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová vyzvali ve společném dopise šéfa Evropské komise José Manuela Barrosa a českého premiéra Mirka Topolánka, který jednání jménem předsednické země unie povede. Oba státníci mají pod pojmem nové architektury na mysli především lepší regulaci takzvaných hedgeových fondů a soukromých investičních firem. Vyslovují se také pro nápravu schodků veřejných financí a potvrzují, že unie možná vypracuje chartu s návodem proti krizi a "atlasem" rizik.

Sarkozy se již v minulosti vyslovil, že regulaci by neměla v unii ujít žádná finanční instituce. Dopis se pak odvíjí přesně v tomto tónu. Lídři Francie a Německa očekávají, že EU navrhne regulaci takzvaných hedgeových fondů a soukromých investičních firem, které údajně představují riziko pro evropskou ekonomiku.

Hedgeové fondy například investorům slibují daleko větší zisky než tradiční fondy. Rozkládají totiž riziko tím, že investují i do netradičních nástrojů, které jsou investičním fondům často zapovězeny. V poslední době se ovšem jejich strategie ukázala jako poměrně riziková a bývají označovány za spoluviníka finanční krize.

Je třeba řešit i nadměrné schodky

Merkelová se Sarkozym agitují také za nápravu schodků veřejných financí, které se během krize prohloubily. Z jejich slov přitom vyplývá, že globální finanční stabilitu by měl hlídat především Mezinárodní měnový fond (MMF) a Fórum pro finanční stabilitu (FSF). To bude mimo jiné i tématem summitu 20 největších ekonomik světa (G20), který se uskuteční 2. dubna v Londýně a k němuž je dopis obou státníků částečně směřován.

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová:

„Přílišné zadlužení ohrožuje z dlouhodobého pohledu stabilitu celého světa.“

Unie vydá krizový bedekr 

Podle signatářů dopisu bude EU nejspíše usilovat o vypracování celosvětové charty, která by měla být jakýmsi návodem, jak vést hospodářství a vyhnout se krizím. Součástí charty by měl být i jakýsi atlas nebo přehled rizik. Ten by vyjmenoval oblasti ekonomiky, a především finančního sektoru, kde mohou nastat problémy, a navrhoval by možnosti jejich řešení.


Není to poprvé, kdy se oba státníci na Topolánka ve společném dopise obrací. S podobnou výzvou přišli již na začátku února, kdy vyzvali členské státy Evropské unie, aby věnovaly pozornost obnově fungování úvěrových trhů. Podobné dopisy přitom nejsou v EU až takovou výjimkou a v případě Francie a Německa mohou být vnímány jako demonstrace síly. Obě země jsou totiž označovány za „motor Evropy“ a bez jejich souhlasu je těžké prosadit jakoukoliv iniciativu, především pak během složitých období, jakým je právě současná ekonomická krize.

  • Nicholas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/488/48712.jpg
  • Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová autor: Diether Endlicher, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/669/66823.jpg
Vydáno pod