Ve sněmovně se schyluje k bitvě o spotřební daň

Praha - Poslanecká sněmovna by se dnes měla v závěrečném čtení zabývat návrhem na snížení spotřební daně z pohonných hmot. Sociální demokracie navrhla snížit daň u benzinu z 12 o 2,50 koruny na litr a u nafty z 10 o dvě koruny na litr, aby pohonné hmoty pomohla zlevnit. Proti návrhu brojí zejména ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), podle kterého jde o čistý populismus, který by státní pokladnu připravil zhruba o 18 miliard korun. Úpravu je naopak ochoten podpořit poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

S návrhem přišli sociální demokraté, kdy byly ceny benzinu nad 35 korunami za litr. Od té doby klesly o třetinu, podle ČSSD tu však důvody pro snížení daně stále jsou. „Ten důvod nepominul… V České republice platíme vyšší spotřební daň než třeba Francouz či Němec, přestože nejsme tou nejvyspělejší ekonomikou. V době krize o to víc je důležitější tu daň snížit,“ tvrdí stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

Oldřich Vojíř, předseda Hospodářského výboru PSP ČR:

„Snižování daní je obecně správný krok. Nicméně preferuji snižování daní přímých, protože tam je absolutní jistota, že občan ty prostředky uvidí rovnou ve své peněžence… Kdyby chtěla sociální demokracie snížit občanům přímé daně, myslím, že se na tom shodneme a udělejme to klidně zítra.“

Kritici návrhu tvrdí, že by se snížení spotřební daně do konečných cen pohonných hmot nepromítlo a dopadlo jen do státního rozpočtu. Urban však argumentuje, že také po snížení světových cen ropy zaznamenali pokles cen pohonných hmot i řidiči. Ani rozpočet podle něj na snížení daně nemusí tratit: „Budou tady zřejmě zahraniční dopravci, kteří jezdí přes Českou republiku, kupovat více pohonných hmot. Tento efekt se projevil i v jiných zemích.“ Oldřich Vojíř se ovšem obává, že zahraniční dopravci výpadek nenahradí.

Povzbudila by nižší spotřební daň poptávku?

Podle Vojíře nezávisí cena pohonných hmot na spotřební dani, ale také na konkurenci, ceně ropy a na kurzu koruny. „To je velký mix, který my neovlivníme ve sněmovně,“ řekl Vojíř ve Studiu 6. „Jsem přesvědčen o tom, že to spíše bude zůstávat u provozovatelů těch čerpacích stanic, což není primárně nic špatného,“ dodal Vojíř s tím, že na snížení spotřebních daní nebude poptávka reagovat. „Nižší cena, vyšší spotřeba,“ kontroval Urban. Podle Vojíře je však ropa „tvrdou komoditou“, jejíž spotřeba není cenově elastická.

Problémem je však podle Vojíře především dopad do státního fondu dopravní infrastruktury, na který jsou vázané peníze z evropských fondů. „Když nebudeme mít jiné zdroje, tak dojde ke kumulovanému výpadku asi 6 miliard v investicích. To je v době krize to nejhorší, co můžeme udělat,“ upozorňuje Vojíř.

Oldřich Vojíř
Zdroj: ČT24