Chudší země přicházejí kvůli daňovým rájům o miliardy dolarů

Londýn - O více peněz, než kolik činí každoroční zahraniční pomoc, přicházejí rozvojové země kvůli daňovým únikům. Obyvatelé chudších zemí totiž běžně ukládají peníze v daňových rájích. Na nevybraných odvodech přijdou nejchudší světové státy až o 124 miliard dolarů (zhruba 2,62 bilionu korun). Objem zahraniční pomoci pak čítá 103 miliard dolarů. Problematika daňových rájů je i na programu nadcházející schůzky rozvinutých a rozvojových zemí G20. Zmírnění pravidel bankovního tajemství dnes oznámilo vedle jiných také Švýcarsko. Tomu totiž hrozilo zařazení na seznam daňových rájů, který spravuje OECD.

Zprávu dnes zveřejnila britská nevládní organizace Oxfam, která si nechala na toto téma zpracovat studii. Tu realizoval bývalý hlavní ekonom konzultační společnosti McKinsey & Co. Lidé z rozvojových zemí mají podle uvedené studie v zahraničí uloženo více než 6,2 bilionu dolarů a odliv kapitálu se každý rok zvyšuje o 200 až 300 miliard dolarů."

„Reforma daňových rájů by byla pro naše lídry snadným vítězstvím a pomohla by obyčejným lidem doma i v zahraničí,“ uvedla šéfka agentury Oxfam Kristy Hughesová. Například za 16 miliard dolarů by podle ní bylo možné všem dětem v rozvojových zemích zajistit místo ve škole.

Zařazení do seznamu daňových rájů hrozilo i Švýcarsku

Zprávu agentura zveřejnila v den, kdy Rakousko, Švýcarsko a Lucembursko oznámily, že zmírní svá přísná pravidla týkající se bankovního tajemství. Poskytnou vůbec poprvé informace například o počtu klientů bank z cizích zemí. Již dříve se k podobnému kroku odhodlaly Andorra a Lichtenštejnsko.

Tímto krokem reagují státy na hrozbu zanesení do seznamu daňových rájů, který sestavuje a pravidelně aktualizuje OECD. Jsou na něm země, které kvůli nespolupráci při vyšetřování daňových úniků čelí podezření, že v nich bohatí lidé a firmy ukrývají peníze před daněmi.

Hans-Rudolf Merz, švýcarský ministr financí:

„Pokud by bylo Švýcarsko zařazeno na černou listinu, nepoškodilo by ho to pouze jako finanční centrum, ale také jako místo pro podnikání.“

Boj s daňovými úniky do finančních center, která plně nespolupracují s vyspělými zeměmi, je na programu nadcházející schůzky rozvinutých a rozvojových zemí G20, jež se bude konat 2. dubna v Londýně. Daňově výhodnější místa upadla v nemilost především v poslední době, kdy ve světě zuří finanční a hospodářská krize a vlády hledají každou příležitost, jak zvýšit příjmy.

Země odkrývající svá bankovní tajemství
Zdroj: ČT24