Odborářům se nelíbí přístup vlády ke krizi, v květnu zaplaví Prahu

Praha - 16. květen by měl být v hlavním městě ve znamení protestů odborářů. Svolání velké demonstrace proti vládním protikrizovým opatřením na tento den zvažuje největší tuzemský odborový svaz Kovo. Řekl to dnes předseda svazu Josef Středula. Vláda podle něj ve svých krocích vůbec neřeší problémy zaměstnanců.

„Demonstrací chceme dát jasně najevo, že s vládním řešením krize nesouhlasíme, protože krizi neřeší. Veškeré dopady krize se přenášejí na zaměstnance, kteří krizi nezpůsobili,“ řekl Středula. Odbory se na demonstraci chystají postavit i proti tomu, aby vláda krizi nevyužila ke změnám zákonů, které by omezily práva a zájmy zaměstnanců.

Odborům také vadí, že s nimi vláda o opatřeních proti krizi nediskutuje. „Česká republika krizi neřeší sociálním dialogem a partnerstvím, ale nařizováním jedněch vůči druhým,“ zdůraznil Středula. Vládní opatření podle něj pomáhají jen podnikatelům a zaměstnavatelům, a ne zaměstnancům. Odborům se například nelíbí chystané snížení sociálního pojištění firmám.

Podle Středuly by vláda měla připravit program, který by na řešení krize uvolnil zhruba 800 miliard korun, které má Česko přiděleny z evropských fondů. Peníze by podle odborového předáka měly jít do vědy, vzdělávání a do budování infrastruktury.

Až 20 tisíc lidí

Svaz Kovo, který zatím zatím akci připravuje sám, je se 170 tisíci členy největším odborovým svazem v zemi. Středula nicméně věří, že se k protestu připojí i další odborové organizace a půjde tak o demonstraci celé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). „Určitě by se měly demonstrace zúčastnit tisíce lidí,“ řekl Středula. To víceméně potvrdila i mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. „V žádném případě by to neměla být izolovaná akce,“ řekla s tím, že pokud by protest podpořily všechny odborové svazy, mohlo by se jí zúčastnit až 20 tisíc lidí.