Podle viceguvernéra ČNB je nyní výhodné mít korunu

Praha - Pro Českou republiku je podle Miroslava Singera výhodné, že v době nynější globální krize používá vlastní měnu a nespěchá se zavedením eura. "Koruna nám nezajistí prosperitu, ale utlumí to nejhorší," uvedl Singer v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes.

„Přínos koruny je pro mě naprosto zřetelný. Kurz mohl rozumně oslabit a firmy mohou lépe prosazovat zboží venku anebo na něm získávat alespoň vyšší marži, když se sníží objem prodejů,“ řekl v rozhovoru Singer.

Singer spočítal, že kdyby ČR v lednu vstoupila do eurozóny, fixoval by se kurz na 22,70 Kč za euro. „Ekonomice by se určitě nedařilo s tímto kurzem lépe než teď, kdy je kurz kolem 28 korun. Další věc je, že kdybychom teď měli zafixovaný kurz, tak nám začnou dramaticky padat ceny. Třeba dlužníci by na tom byli mnohem hůř, protože jejich majetek by ztrácel hodnotu a dluh by tak reálně rostl. Kurz nám loni pomáhal tlumit inflaci a nyní zase tlumí deflaci,“ uvedl dále.  


Slabší koruna je podle Singera pozitivní i pro exportéry, a to i přes ztráty, které utrpěli kvůli zajištění kurzových rizik. „Vyptali jsme se bank a zjistili ze statistik, že podniky si většinou zafixovaly kurz na 25,60, takže když byl kurz 28,50, měly celkově ztrátu 60 miliard korun. Na druhou stranu, exporty jsou 2,2 bilionu korun, z toho je přidaná hodnota, která se rozhodně nedováží zvenčí, asi 600 miliard. Zisk při kurzu přes 28 korun je asi 120 miliard za rok. Tedy podniková sféra má za půl roku své ztráty ze zajištění zpátky. Žijeme v době globální krize. Koruna nám nezajistí prosperitu, ale utlumí to nejhorší,“ řekl viceguvernér.

Tuzemské banky nárazy finanční krize podle Singera ustojí, pád žádné z nich nehrozí. „Banky třeba mohou mít nějaké ztráty, ale takové, které jsou bez nějakého dramatu schopny ustát,“ řekl. „Krizi zvenku schytáváme ne přes banky, ale přes reálnou ekonomiku,“ konstatoval.