Stavitel Temelína Hochtief CZ je v insolvenčním řízení

Praha - Stavební společnost Hochtief CZ je v insolvenčním řízení. Městský soud v Praze ho zahájil na návrh firmy Mramor Slivenec, které Hochtief údajně dluží přes 1,17 milionu korun za výstavbu kancelářského komplexu na pražských Kavčích horách. Hochtief CZ, který podle vlastních údajů zaměstnává v České republice 1600 lidí, odmítl nároky Mramoru Slivenec jako neodůvodněné a nepodložené.

Hochtief naopak podle svého mluvčího Milana Řepky vede s Mramorem Slivenec spor kvůli odstranění vad, nedodělkům a zaplacení smluvních pokut za zpoždění provedení sjednaných prací na zmíněné stavbě kancelářské budovy na Kavčích horách.

Milan Řepka, mluvčí Hochtief CZ

„Neodůvodněné a nepodložené kroky společnosti Mramor Slivenec a.s. proto považujeme pouze za nátlakovou aktivitu s cílem vyhnout se řádnému splnění smluvních povinností, které společnosti Mramor Slivenec a.s. jako subdodavateli společnosti Hochtief CZ a.s. vznikly.“

Hochtief připravuje proti Mramoru Slivenec „adekvátní právní kroky“, ten však slovy předsedy představenstva Jana Slosiarika obvinění z nátlakové aktivity odmítá. „Mramor Slivenec a.s. prohlašuje, že plně dostála všem svým závazkům ze smlouvy o dílo. Tuto skutečnost nelze konstatovat o společnosti Hochtief CZ a.s., která za dodané dílo nezaplatila smluvní cenu,“ uvedl šéf dodavatelské firmy.

Mramor Slivenec v insolvenčním návrhu tvrdí, že mezi věřitele Hochtiefu patří ještě dalších 16 firem, mezi kterými jmenuje například CSI group, Sipral, BR-Invest, Univers Tech, ProInterier, Kone Elevators a další.

Dlužník v insolvenčním řízení smí nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k podstatné změně jeho skladby, využití nebo jeho citelnému zmenšení. Věřitelé mohou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.


Hochtief postavil i JE Temelín

Společnost Hochtief CZ měla v roce 2007 čistý zisk 108,7 milionu korun, její tržby činily 6,8 miliardy. Z hlediska obratu byla firma předloni v Česku mezi stavebními firmami na šestém místě. Výsledky za loňský rok společnost ještě nezveřejnila.

Akciová společnost Hochtief CZ vznikla ze státního podniku Vodní stavby Temelín v roce 1992. Součástí německého stavebního koncernu Hochtief je od roku 1999. Mezi nejvýznamnější zakázky společnosti patřila v minulosti například výstavba jaderné elektrárny v Temelíně.

  • Stavba kancelářského komplexu na Kavčích Horách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/4/388.jpg
  • JE Temelín autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/10/993.jpg