Třetí dohoda na prodej „zachráněné“ banky Fortis čeká na souhlas akcionářů

Brusel - Další, v pořadí už třetí dohodu o prodeje problémové banky Fortis dnes uzavřela belgická vláda s francouzskou BNB Paribas. Stejně jako v předchozích dvou případech je podmínkou jejího naplnění souhlas akcionářů Fortis. Ten se nyní zdá být o něco pravděpodobnější.

Následky finanční krize připravily Fortis o likviditu a cenu akcií a donutily ji žádat o sanaci u všech tří vlád zemí, ze kterých nejvíce čerpá klienty. Za finanční injekci získaly vlády společný nadpoloviční podíl. Zbytek chtějí odkoupit a následně privatizovat. Bruselský soud je ale donutil požadovat schválení záměru valnou hromadou. Ta ani jeden z předchozích návrhů prodeje nepodpořila.

Podle nové dohody má BNP Paribas získat 75 procent akcií ve Fortis Bank. Hodnota tohoto podílu se aktuálně pohybuje těsně pod třemi miliardami eur. Zbylých 25 procent získá belgická vláda. Fortis Bank však také koupí od své někdejší mateřské skupiny Fortis Holding čtvrtinový podíl v pojišťovně Fortis Insurance Belgium. To umožní Fortis Holding nadále pokračovat v činnosti jako pojišťovací společnost a sníží to její napojení na toxický majetek.

„Musíme čekat na verdikt akcionářů, ale tentokrát jsem přesvědčen o úspěchu dohody,“ uvedl generální ředitel BNP Paribas Baudouin Prot. „Je to velmi důležitý krok, po akvizici italské BNL v roce 2006 bude BNP Paribas působit na čtyřech evropských trzích,“ řekl rozhlasové stanici France Info. BNP usilovala o získání banky, protože se pomocí expanze do Belgie a Lucemburska chce stát největším držitelem bankovních vkladů v eurozóně.