Vláda chce pomoci sklářům, schválí novelu insolvenčního zákona

Praha - Zaměstnanci krachujících skláren by se brzy mohli dočkat svých platů. Vláda chce totiž schválit novelu tzv. insolvenčního zákona. Ten by měl nově upravit způsob, jakým firmy v platební neschopnosti vyplácejí mzdy svým zaměstnancům. Sklářům v současnosti vadí hlavně to, že nynější právní úprava upřednostňuje věřitele, tedy například pohledávky bank před pohledávkami zaměstnanců. "Chceme v podstatě standardní plnění, které bychom v normální situaci dostali, to znamená, je to jakýsi bypass v podobě až tříměsíčních platů," vysvětluje Vladimír Kubinec, předseda sklářských odborů.

Dosavadní stav umožňoval vyplácet náhradu mzdy úřadem práce pouze v období, které předchází vyhlášení insolvence nebo konkurzu. „Navrhli jsme, aby bylo možno vyplácet náhradu mzdy i v kalendářním měsíci, kdy bylo vyhlášeno moratorium nebo insolvence a ještě další měsíc následující po tomto měsíci, a platnost tohoto principu bude vztažena od prvního září 2008,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Podle návrhu nebudou mít věřitelé během tříměsíčního moratoria, které chrání podnik v insolvenci před úpadkem, takové možnosti jednostranného započítávání některých pohledávek jako dosud. Firmy na sebe dále nebudou muset podat při předlužení insolvenční návrh a kvůli úhradě pohledávek začít automaticky prodávat majetek.

Nově by také insolvenční řízení u společnosti tvořící koncern mohl řešit jeden soudce a případně i jeden insolvenční správce. Novela ale pamatuje také na obchodní partnery nebo banky, které podniku v krizi půjčí peníze. Těm garantuje vyšší jistotu.

Skláři nejsou spokojeni, budou znovu demonstrovat

Parlament by se novelou měl zabývat ve zkráceném řízení, aby byla schválena už v první polovině roku. Skláři ovšem i nové změny považují za nedostatečné, protože na peníze nedosáhnou všichni zaměstnanci. Na 30. března proto svolali další, v pořadí už třetí demonstraci před Úřad vlády ČR.