Generali se snaží uchvátit moc nad Ingosstrachem

Moskva - Italská pojišťovna Generali chce zvětšit svůj podíl v ruském Ingosstrachu a získat tak nad pojišťovnou kontrolu. K tomu potřebuje koupit aspoň 10 procent jejích akcií.

Generali chce zvětšit svůj podíl v ruském Ingosstrachu a získat tak nad pojišťovnou kontrolu. K tomu potřebuje koupit aspoň 10 procent jejích akcií.

Generali má zájem nejen o kontrolní balík akcií Ingosstrachu. Podnikat chce v celé východní Evropě. „Pokud Generali koupí kontrolní balík akcií Ingosstrachu, vynaloží na to částku kolem 300 milionů eur. Generali vidí dobré perpektivy růstu pojišťovacích trhů ve Východní Evropě, nehledě na to, že teď jsou v těžké situaci,“ uvedl generální ředitel společnosti Giovanni Perissinotto.

Děripasku krize ovlivnila nejvíce 

O Ingosstrach vede téměř dva roky spor holding Bazel Olega Děripasky, kterému patří více než 60 procent pojišťovny, s menšinovými akcionáři z české skupiny PPF Investments. Ta vlastní 38,5 procent firmy. Tento podíl Generali kontroluje prostřednictvím fondu PPF Beta, ve kterém Italům patří 49 procent.

Děripaska se dosud snažil kontrolu v Ingosstrachu za každou cenu udržet. Finanční krize ale zamíchala karty a po akciích kanadské Magny a německého Hochtiefu se možná bude muset zbavit i podílu v Ingosstrachu. Navíc může přijít i o podíl v rakouském stavebním koncernu Strabag, i když mu věřitelé prodloužili o měsíc lhůtu k vrácení 500 milionů eur. Děripaska utrpěl z velkých ruských podnikatelů v krizi nejvíce.

Vydáno pod