Bursík: Češi jsou rozumní, tašky zdarma nepotřebují

Praha - Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) představil v pátek plán nového zákona o odpadech. Jednou z legislativních novinek je zákaz rozdávat igelitové tašky zdarma. Obchody jich podle Bursíka dají zákazníkům ročně až tři miliardy kusů, což představuje 9000 tun plastů. Bursík předpokládá, že Češi tento zákon přivítají, protože mají rozumné názory na ochranu životního prostředí.

Ministr argumentuje tím, že podobnou daň zavedly Irsko, Holandsko a další země. Krátce po zavedení poplatku v Irsku se podařilo snížit podíl tašek v komunálním odpadu z 5 procent na 0,22 a tento krok přitom získal podporu 91 procenta veřejnosti.

Otázkou je, zda není zákon protiprávní a neomezuje příliš obchodníky, když jim stanovuje, jakou cenu mají za tašku požadovat. „Zákon říká, že ministerstvo financí může stanovit minimální poplatek za tuto nevratnou jednorázovou tašku. Je to ochrana před tím, kdyby nějací koumáci-obchodníci přišli s tím, že dají cenu tašky 25 haléřů, a v rámci zaokrouhlení na pokladně se jim podaří ten poplatek učinit nulový,“ protestoval proti takové interpretaci Bursík v pořadu ČT Události, komentáře.

Čtyři řetězce si už za tašky poplatek účtují, což si Bursík pochvaluje. Ostatní řetězce rozúčtovávají cenu tašky do cen výrobků, zákazník tedy podle ministra stejně neušetří, když dostane tašku „zadarmo“. Rozdávání tašek je podle něj zbytečné, lidé je mohou používat opakovaně.

Vydáno pod