Od 23. března auto už za 45 tisíc korun

Bombaj - Již 23. března budou mít první zájemci možnost pořídit si nejlevnější automobil na světě. Model Nano indické automobilky Tata Motors bude stát 100 tisíc rupií, v přepočtu na české koruny tedy necelých 45 tisíc. Prodej odstartuje v indické Bombaji, již za necelé čtyři roky by se měl světový rekordman dostat i na evropský trh.

Ve všech zastoupeních automobilky Tata Motors v Indii se vůz Nano objeví na začátku dubna. Objednávky začne firma přijímat od druhého dubnového týdne. Oproti původně plánovanému termínu zahájení prodeje, který automobilka při představení novinky určila na říjen 2008, nabralo Nano poněkud zpoždění. Zapříčinily ho spory ohledně výstavby továrny na jeho výrobu v Západním Bengálsku, kde nechtěly potřebné parcely vyklidit zemědělci.

Co od Nana čekat?

Nano je čtyřdveřový a čtyřsedadlový hatchback. Základní verze bude mít motor o obsahu 624 kubických centimetrů. Maximální rychlost, kterou je automobil schopen vyvinout, se pohybuje kolem 105 kilometrů v hodině. Velmi příznivá je spotřeba paliva, která dosahuje pouze 4,7 litrů na sto kilometrů.

Nano jako VW Brouk

Především svou cenou, která má být jen dvakrát vyšší než základní cena motorky o obsahu 100 kubických centimetrů, má Nano nakročeno k tomu, aby se v Indii stal masovým automobilem podobně jako Volkswagen Brouk v poválečné Evropě.

Model Nano představila automobilka Tata Motors více než před rokem na autosalonu v indickém Dillí. Poprask vzbudilo nejlevnější autíčko světa také v Ženevě, kde výrobce nedovolil nikomu nahlédnout do interiéru vozu a Nano se tak stalo nejhlídanějším automobilem autosalonu. Zlé jazyky hovoří o tom, že interiér zůstal veřejnosti i novinářům utajen kvůli své velké skrovnosti.

Účastnící sedmého Jarního sprintu pořádaného Volkswagen Veteran Clubem.
Zdroj: ČT24