Konec dopisů s pruhem, přicházejí datové schránky

Praha - České úřady čeká revoluce v doručování zásilek. Od 1. července letošního roku totiž začnou fungovat takzvané datové schránky. Do nich budou lidem a firmám v elektronické podobě přicházet doporučené zásilky z úřadů. Systém navrhlo Ministerstvo vnitra. Dnes dopoledne podepsalo smlouvu s Českou poštou.

„Základní změna od 1. července je v tom, že přichází rovnoprávnost mezi papírovým a elektronickým dokumentem,“ vysvětlil dnes ve Studiu 6 přednosti projektu ministr vnitra Ivan Langer.

Od zavedení datových schránek si ministerstvo slibuje hlavně méně papírování, a to jak pro úřad samotný, tak i pro občany, ti budou navíc moci svou úřední korespondenci zkontrolovat kdekoli na světě. „Ta změna bude taková, že namísto klasického pošťáka, který zazvoní u dveří, nebo když přijedete z dovolené a polovina doručenek bude propadlá, přijde místo toho oznámení do datové schránky,“ vysvětlil Langer. Dalšími výhodami datových schránek, které ministerstvo slibuje, má být mimo jiné také snazší komunikace notářů se soudy a obchodním rejstříkem.

Přínosem datových schránek pro stát by měly být úspory. Za její zřízení nezaplatí úřady provozovateli nic, za provoz už ale platit bude. Naproti tomu běžné občany nebude stát provoz schránky ani korunu.

Nová povinnost pro úředníky, volba pro lidi

Používání datových schránek bude od června povinností pro úřady, lidé si budou moci vybrat. Schránku si bude moci aktivovat každý. Na přijatou poštu upozorní jeho mobilní telefon. Po deseti dnech bude takto zaslaná pošta považována za doručenou. Bez ohledu na to, jestli si ji vyzvedne nebo ne.

Na rozdíl od e-mailu systém schránky po devadesáti dnech automaticky smaže vyzvednuté zprávy. Pokud její vlastník pošle dokument nějakému úřadu, nedoručí se konkrétnímu úředníkovi, jen do jakési podatelny. Odesílatel ale získá potvrzení o doručení - ve stejné hodnotě, jako kdyby ho fyzicky odnesl na skutečnou podatelnu.