Škodě roste odbyt, od března bude vyrábět i v pátek

Mladá Boleslav - Výrobní linky v největší české automobilce Škoda Auto budou od března opět fungovat pět dní v týdnu. S výjimkou první generace Octavie by se měly všechny modely vyrábět i v pátek. Může za to zvýšení objednávek, které vedení firmy připisuje zavedení šrotovného v některých zemích EU.

Zájem o auta největší české automobilky se prý zvedl především v Německu, Rakousku nebo Francii. Firma proto zatím předpokládá, že návrat k pětidenní výrobě je již trvalý. „Není tam žádné omezení, že by to bylo jen na určitou dobu. Vracíme se prostě momentálně ke standardnímu modelu výroby,“ podotkl mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Škoda Auto původně kvůli krizi v automobilovém průmyslu plánovala vyrábět jen čtyři dny v týdnu až do konce června. Nedávno však avizovala, že kvůli poptávce na německém trhu začne od tohoto týdne vyrábět model Škoda Fabia i v pátek.

Výrobu navyšuje i další česká automobilka - Hyundai. V lednu přitom vyráběla jen tři dny v týdnu.  Nyní se v továrně uvažuje i o pracovních sobotách.

Naopak kolínské TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) se krize nedotkla vůbec. „Výroba v TPCA od posledního kvartálu loňského roku je konstantně vytížená, my jedeme v plné kapacitě,“ vysvětlil ředitel TPCA Jiří Černý.

Šrotovné, které zřejmě stojí za zvýšením poptávky, funguje již v mnoha evropských zemích. Finanční prémie za likvidaci starého a koupi nového auta se pohybuje v rozmezí 850–5 000 eur. Česko zatím o zavedení podobných opatření neuvažuje.

Tabulka \"šrotovného\"
Zdroj: ČT24
Vydáno pod