V České republice se rozmáhá bankovnictví pro bohaté

Praha - V Česku se zvyšuje počet privátních bank. Takzvané privátní bankovnictví je určeno pro ty, kteří mají k dispozici alespoň pět milionů korun a chtějí je náležitě zhodnotit. Podle odhadů je takových Čechů už víc než 70 tisíc.

Luxusní prostředí, diskrétní zacházení a větší než běžný úrokový výnos je charakteristikou privátních bank. V posledních měsících jich do Česka přišlo hned několik, hlavně kvůli tomu, že tuzemská ekonomika roste a Češi bohatnou. „Počet bohatých klientů roste v desítkách procent ročně a ve stejné výši registrujeme nárůst našich klientů,“ říká ředitel české pobočky privátní bankovní skupiny Sal. Oppenheim Jan Prachař.

Klienty privátních bank jsou top manažeři, podnikatelé, restituenti, sportovci nebo umělci. „Klienty se zpočátku stávali hlavně restituenti, dnes jsou to sportovci nebo lidé, kteří úspěšně budovali své podnikání od devadesátých let, například úspěšní manažeři velkých firem,“ vysvětluje Martin Loubr z České spořitelny.

Většina českých boháčů prostřednictvím privátních bank investuje 10 až 15 milionů korun. Výjimkou už ale nejsou ani částky mnohem vyšší. Podle ředitele konzultační společnosti Capgemmini Patrika Horného investují bohatí investoři asi třetinu svého majetku do cenných papírů, čtvrtinu do realit a 10 procent přímo do firem. Zbytek dávají do fondů nebo si schovávají na hotovosti.

„Dávám přednost hlavně investicím do nemovitostí, protože to je nejbezpečnější. Kdysi dávno jsem investoval i do akcií,“ uvedl akrobatický lyžař a podnikatel Aleš Valenta. Tomu se dlouhodobě daří získávat zhruba osmi-procentní výnos. Většinou jde ale u privátního bankovnictví o to, aby majetek rostl rychleji než inflace. Podle odborníků je téměř jisté čtyř až šestiprocentní zhodnocení.