Evropská dotace na plynové zásobníky v ČR zřejmě nabobtná o deset milionů

Brusel - Evropská komise chce dát na rozšíření zásobníků na plyn umístěných v České republice o deset milionů více, než kolik počítala původně. Celkem by tak Česko mohlo získat 35 milionů eur (zhruba miliarda Kč). Stejně jako v původním návrhu komise i nyní počítá také například s penězi na výstavbu plynovodu Nabucco, upravila však sumu, která má být na tento projekt věnována. Celkově by do energetiky mohlo putovat z unijního rozpočtu 3,75 miliardy eur (přibližně 107 miliard korun).

Původně počítala komise s tím, že vynaloží na energetické projekty 3,5 miliardy eur, nyní se zdá, že by to mohlo být kolem 3,75 miliardy eur. Peníze by měly být určeny především na propojení energetických sítí mezi státy unie. Původní návrh se komise rozhodla popravit kvůli vlně kritiky, která se na jeho adresu zvedla.

Pokud nakonec projde nová verze plánu, polepší si také Slovensko. Původně totiž mělo dostat jen 20 milionů eur (574 milionů korun) na
propojení plynovodů mezi Slovenskem a Maďarskem, nově se na seznamu objevilo i propojení plynovodů mezi Slovenskem a Polskem, na nějž má
putovat rovněž 20 milionů.  

Naopak méně peněz chce unie vynaložit na výstavbu plynovodu Nabucco, který má snížit závislost Evropy na ruském plynu. Zatímco původně měla evropská investice činit 250 milionů eur, nyní se počítá jen s 200 miliony.

Cílem evropské energetické politiky je zabezpečit dostatečné dodávky pro všechny obyvatele unie při současném respektování životního prostředí. EU chce rovněž v tomto odvětví budovat zdravou konkurenci, čehož chce dosáhnout především propojením energetických trhů jednotlivých členských zemí.