Datové schránky ušetří 200 milionů, slibuje ministerstvo

Praha - Každoroční úsporu minimálně 200 milionů korun na poštovních poplatcích by mělo státní kase přinést zavedení systému takzvaných elektronických datových schránek. Počítá s tím ministerstvo vnitra. Datové schránky se už od 1. června stanou povinným komunikačním prostředkem pro úřady státní správy a také právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Pokud budou chtít, budou je moci využívat i ostatní občané.

Datová schránky budou jakousi obdobou běžné e-mailové schránky s tím rozdílem, že s jejich pomocí bude možné komunikovat s celým úřadem, nikoli však s konkrétní osobou. Schránka neumožňuje komunikovat fyzickým a právnickým osobám mezi sebou, píše ministerstvo vnitra v oficiální publikaci. Cílem zavedení schránek je podle úřadu rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb veřejné správy nejširší veřejnosti.

Pro firmy a občany zadarmo

Datové schránky bude spravovat Česká pošta, která bude za provoz systému vybírat od státu poplatky. Pro fyzické i právnické osoby bude provoz datových schránek i odesílání zpráv bezplatné. Podle náměstka České pošty Petra Stieglera budou poplatky nižší než současné platby za dopis s modrým či červeným pruhem, které zprávy v elektronické podobě doručované do datových schránek nahradí. Připustil, že firma tak přijde o část svých příjmů.

Před oficiálním spuštěním systému se během května a června uskuteční testování, uvedl mluvčí ministerstva vnitra Zdeněk Zajíček. Podle manažera společnosti zpracovatele informačního systému, společnosti Telefónica O2, Jana Dienstbiera projde systém ve stejném období také bezpečnostním auditem.

K datové schránce bude možné přistupovat pomocí běžného počítače s připojením k internetu či napojením systému na elektronickou spisovou službu organizace, píše se v materiálu ministerstva vnitra. Přístup do datových schránek bude možný také v kontaktních místech Czech POINT. Zde mohou lidé také žádat o její zřízení, ke kterému by mělo dojít do tří dnů po podání jejich žádosti, uvedl Zajíček.