Český maloobchod v prosinci zaznamenal další slabý výsledek

Praha - Na českém maloobchodě se už plně projevuje zpomalení ekonomiky. Tržby českých maloobchodníků loni meziročně vzrostly o 0,5 procenta, bez motoristického segmentu se tržby zvýšily meziročně dokonce o 0,9 procenta, což však bylo nejméně od roku 1999. Meziroční srovnání za prosinec, které trh očekával nižší o 0,3 procenta, ukázalo pokles o 2,9 procenta. Statistiky dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Nárůst celkových tržeb v maloobchodě brzdily především prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin a specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost. „Poměrně výrazný růst tržeb zaznamenaly specializované prodejny textilu a obuvi a podílově málo významný maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby. Dobře si vedla i řada prodejen zaměřených na zboží pro volný čas a sport,“ uvedl ČSÚ.

Markéta Šichtařová, analytička Next Finance:

„Finanční trhy se zajímají o širší a neočištěná data; sezónně neočištěné maloobchodní tržby meziročně poklesly o 2,9 procenta… Dnešní data jsou velmi studenou sprchou pro finanční trh, který očekával pokles maloobchodu jen o 0,3 procenta.“


Sezónně očištěné tržby ve stálých cenách v maloobchodě bez motoristického segmentu v prosinci podle ČSÚ meziměsíčně stagnovaly a meziročně klesly o 1,5 procenta. Bez očištění se tržby snížily o 0,8 procenta, v tom za potraviny o 1,1 procenta a za nepotravinářské zboží o 0,6 procenta.

David Bureš, analytik České spořitelny:

„Spotřebitelé byli již ke konci roku opatrní, báli se pravděpodobně růstu nezaměstnanosti a horší životní úrovně. To se projevilo na poklesu především náročnějších statků.“


V motoristickém segmentu pak sezónně očištěné tržby klesly meziměsíčně o 1,6 procenta, meziročně o 10,6 procenta a bez očištění o 7,8 procenta. Za ubytování a stravování se sezónně očištěné tržby meziměsíčně snížily o 2,9 procenta a neočištěné meziročně klesly o 9,8 procenta.

Tržby v odvětví dopravy a spojů loni klesly reálně o 0,2 procenta, což je první pokles po pěti letech nepřetržitého růstu. Stojí za ním především útlum v dopravě, kde se tržby snížily o 1,3 procenta. Naopak v odvětví spojů se díky růstu v telekomunikacích tržby zvýšily o 2,1 procenta.