AERO Vodochody usiluje o polského výrobce helikoptér

Varšava - Společnost AERO Vodochody se zřejmě stane strategickým partnerem poslední polské velké státní letecké společnosti PZL Świdnik. Polská vláda vybrala AERO Vodochody z pětice uchazečů a jedná s ním o prodeji 87 procent akcií slavného polského výrobce helikoptér Sokol. Společně budou prý firmy lépe čelit světové konkurenci.

„I když jednání ještě zdaleka nejsou u konce, jsem přesvědčen, že naše nabídka přináší zajímavý a perspektivní podnikatelský plán, který má za cíl vybudovat společně s firmou PZL Świdnik nový evropský letecký holding a dále posilovat naši pozici na trhu mezinárodních leteckých kooperací,“ uvedl prezident AERA Vodochody Igor Hulák.    

O koupi akcií přitom kromě české společnosti usiloval i italsko-britský koncern AgustaWestland, který patří mezi největší světové výrobce vrtulníků. Tato firma dokonce s Poláky už přes 13 let spolupracuje. Proto se považoval AgustaWestland za favorita pro výběrové řízení.

Polská vláda ale nakonec zřejmě dá přednost české firmě. „Podle našeho hodnocení finanční a investiční nabídka AERA Vodochody značně převyšuje tu, kterou učinil koncern AgustaWestland,“ uvedla mluvčí agentury Roma Sarzyńská. Důležitým kritériem pro výběr investora je prý také to, zda by nabídl nové technologie nebo finance na zvýšení výroby.

Poláci ještě dnes začali jednat s firmou AERO Vodochody, nicméně konečné rozhodnutí ještě nepadlo. PZL Świdnik si zatím nechává otevřená zadní vrátka, kdyby chtěl do společnosti zainvestovat ještě někdo jiný.