Odboráři o návrzích NERVu: Materiál jsme dostali pozdě a je nedostatečný

Praha - K návrhu vládních protikrizových opatření se dnes vyjádřily také odbory. Jejich zástupci si především postěžovali, že seznam konkrétních opatření obdrželi příliš pozdě, a expertní skupiny je proto nestihly projednat. Přestože odboráři souhlasí s některými vládními návrhy, jako třeba se zrychlenými odpisy či principem "kdo nepracuje, studuje", celkově vyjádřili nad materiálem spíše zklamání. Zopakovali, že realistický odhad vývoje české ekonomiky je letos propad zhruba o 5 procent.

Přestože zástupci odborů dostali na stůl vládní návrhy až několik hodin před jejich projednáváním, průběžně je vyhodnocovali podle zpráv v médiích a odsuzují je jako neúčinné. „Vláda neřeší krizi, nehledá příliš řešení, aby zmírnila krizi. Vláda, zejména ODS, řeší svůj vlastní problém, to znamená rozpory uvnitř strany, a chtějí vyjít vstříc radikálnějšímu křídlu,“ řekl předseda ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch. Dodal, že jde především o naplňování „modré šance“ a základ vládních kroků je další restrikce.

Za restrikci označuje Štěch mimo jiné odčerpání desítek miliard ze státního rozpočtu či opatření typu snížení odvodů na zdravotním pojištění. To podle něj nepomůže zachránit až 70 tisíc pracovních míst, jak tvrdí autoři návrhu, nýbrž maximálně na několik dnů zlepší zaměstnavatelům cash-flow. Efektivnější by podle Štěcha bylo vynaložit tentýž objem prostředků na šrotovné či obnovy stavu dopravní infrastruktury.

Milan Štěch, předseda ČMKOS a senátor, o protikrizových opatřeních NERV:

„Je to materiál, který je velice slabý.“


I Štěch odsoudil protekcionismus jako nebezpečný, upozornil však na dumping, tedy „umělé snižování nákladů práce“, což je podle něj druhá strana téže mince. Odboráři také odmítají změny v zákoníku práce, které by vedly k větší flexibilitě pracovního trhu. Česká pracovní síla je podle předsedy odborového svazu KOVO Josefa Středuly flexibilní a má třetí nejmenší zajištění v Evropské unii.

Josef Středula, předseda odborového svazu KOVO:

„Jestliže někdo chce návrhy expertního panelu prosadit, přesněji řečeno nápady jako výpověď bez udání důvodu a podobné kousky, tak tady bude ještě veselo do začátku léta.“


Vláda by se podle Středuly měla spíše zaměřit na to, jak „srovnat banky“, aby byly ochotnější poskytovat úvěry, zasadit se o snížení cen plynu a elektřiny či prosadit zákon proti lichvě. Shoda naopak panuje na zrychleném systému odpisů a na zrychlení vracení DPH. Se zaměstnavateli se odboráři shodují na požadavku platit DPH až ze skutečných příjmů, vláda to však podmiňuje elektronickým bankovnictvím. Odbory také žádají zálohové financování evropských projektů a šrotovné.

Také Evropský svaz zaměstnavatelů vyzývá českou vládu, aby zlepšila přístup firem k provozním úvěrům a zrychlila reformy. „Malé, střední, ale i velké a velmi známé společnosti mají obrovské problémy získat od bank půjčku,“ uvedl Philippe de Buck, generální ředitel svazu.

Brífink odborů
Zdroj: ČT24