Evropský parlament a české předsednictví jednají o krizi

Brusel - V Bruselu dnes začíná dvoudenní zasedání Evropského parlamentu a předsedů Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky Přemysla Sobotky a Miloslava Vlčka. Tématem jednání je řešení světové finanční krize. Před Evropským parlamentem vystoupí i český ministr financí Miroslav Kalousek, který by měl přednést stanovisko českého předsednictví.

Výsledkem jednání by měl být tzv. nový plán pro obnovu evropského hospodářství. Poslanci spolu s českými zástupci chtějí projednat tři témata: konkurenceschopnost, sociální rozměr krize a vazbu hospodářského rozvoje a změn klimatu. Mluvit tak budou o podpoře investic a podnikání, nezaměstnanosti, vytváření pracovních míst či volném pohybu osob.

České předsednictví kvůli krizi svolalo také dva mimořádné summity. V březnu se bude věnovat protekcionismu, v květnu dopadu krize na pracovní trhy.

Schůzi Evropského parlamentu zahájí jeho předseda Hans Gert Pöttering, vystoupí na ní například eurokomisař pro hospodářskou a měnovou politiku Joaquin Almunia či prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Jednání vyvrcholí zítra, kdy v Bruselu vystoupí český premiér Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Barroso.