Inspektoři zakázali potravinový doplněk, který má zlepšit potenci

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej doplňku stravy ErMax Plus na zlepšení sexuální potence, obsahuje totiž pro potraviny zakázanou látku tadalafil. Tu mohou obsahovat pouze léky na předpis. Výrobek původem z Číny na obale deklaroval, že jde o přírodní produkt, obsahoval přitom mnohem více tadalafilu než schválená léčiva.

Tadalafil obsahují léky určené pro terapii poruchy erekce. Všechny tyto léky ale procházejí náročným klinickým testováním a jsou k dostání pouze na lékařský předpis. „Výrobek byl přitom volně k dostání především prostřednictvím internetu,“ řekla mluvčí inspekce Martina Šmídtová s tím, že na tento přípravek upozornil Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

Inspekce nařídila zákaz prodeje a okamžité stažení výrobku z oběhu. Spotřebitelům, kteří ještě mohou mít tento výrobek doma, nedoporučuje jeho užívání. Omezení se týká výrobků ErMax Plus s datem použitelnosti do listopadu 2011. Doplněk se v Česku prodává v baleních po čtyřech kapslích. Do republiky dovezla 11 tisíc balení firma Zdravý životní styl z Uherského Hradiště.

Vydáno pod