Začíná největší proces posuzování ekologické náročnosti v Česku - na Temelín

Praha - V Česku začal největší proces EIA (analýza ekologického dopadu projektu) v historii. Ministerstvo životního prostředí v něm posuzuje vliv možné dostavby temelínské elektrárny na životní prostředí. Už teď počítá s tím, že se do něj zapojí nejméně desítky, ale spíš až stovky úřadů, institucí a nejrůznějších organizací. Současná vláda rozšiřování jaderných bloků vysloveně odmítá, ta potencionální příští ale dává ústy svých současných členů všemožně najevo náklonnost vyšší angažovanosti jádra v energetickém mixu České republiky.

Budou to hlavně technické detaily, měření a odhady. Tak vypadá běžný proces EIA, při něm úředníci zjišťují, jak moc plánovaná stavba ovlivní okolí. Zatím ještě neexistující tabulky a grafy neznamenají, že v Temelíně přibudou dva jaderné bloky. Už teď ale vzbuzují mimořádně silné emoce: „Už ve zjišťovacím řízení nám chodily desítky petičních archů a připomínek z Německa a Rakouska denně, takže náš odbor EIA se rozhodně nudit nebude,“ uvedl s nadsázkou mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. „Budeme důrazně požadovat, aby ČEZ doložil přínos tohoto projektu,“ vyhlašuje Monika Wittigerová - Machová z hnutí Jihočeské matky.

Právě nastartovaný proces nebude výjimečný jen počtem účastníků, ale i rozsahem. Ministerstvo zveřejnilo deset oblastí, na které se hodlá zaměřit. Přesto ale například rakouští odpůrci atomu českou úpravu EIA úplně odmítají. Podle nich porušuje evropské zákony. Obrátili se už na Brusel. „Evropská komise nám už potvrdila, že stížnost přijala a zahájila řízení proti ČR, kvůli porušení evropských dohod,“ řekl pověřenec hornorakouské vlády Radko Pavlovec.

O stavbě jaderných bloků může rozhodnout jen vláda. Historicky největší EIA je ale jednou ze základních podmínek. Odhadované dokončení počítá s rokem 2010.