České hospodářství letos neporoste, propadne se

Praha - Hrubý domácí produkt České republiky by se letos měl podle nové prognózy České národní banky (ČNB) snížit o 0,3 procenta. Ještě v listopadu přitom banka předpovídala 2,9procentní růst. Podle guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy se tuzemské hospodářství znovu vrátí k růstu až v příštím roce. Na návrat k rychlé expanzi minulých let si však zřejmě počkáme mnohem déle.

Ani ustavičným snižováním úrokových sazeb se centrální bance nepodařilo domácí ekonomiku povzbudit k větší aktivitě. Světová krize si prostřednictvím odbytových problémů a horší dostupnosti úvěrů nakonec vybrala svou daň a donutila ČNB přehodnotit prognózu růstu.

Listopadová prognóza ČNB počítala pro příští rok s růstem 2,9 procenta. První náznaky toho, že by mohlo být hůře, se začaly objevovat koncem roku, kdy Tůma připustil, že jeho úřad počítá ještě s pesimistickou variantou pouze 0,5procentního růstu. Dnes šokoval oznámením o propadu hrubého domácího produktu.


Zároveň Tůma rovněž připustil, že zhoršování výhledu ekonomiky nemusí být ještě zdaleka konec. Je možné, že přijdou ještě další, mnohem horší prognózy. „V daném okamžiku je těžké odhadnout další vývoj. Rizika dalšího vývoje jsou spíše směrem dolů,“ upozornil guvernér.

Možnost, že se české hospodářství propadne do záporných čísel ještě hlouběji, připouští i ministerstvo financí. „V dané chvíli ministerstvo analyzuje i variantu případného teoreticky možného poklesu HDP o dvě procenta,“ řekl České televizi náměstek ministra Eduard Janota.

Návrat k růstu možná napřesrok

V záporných číslech by ale české hospodářství nemělo zůstat dlouho. Už v roce 2010 by měla ekonomika znovu růst. Podle České národní banky se však nedá hovořit o tom, že tempo růstu bude nějak závratné. Dosáhnout by mělo pouze 0,9 procenta. Ještě loni si přitom české hospodářství i přes řádění světové finanční krize připsalo 3,9 procenta.

Nižší růst otřese státním rozpočtem

Hospodářský pokles se negativně odrazí i na deficitu státního rozpočtu. Ten už sklidil výraznou kritiku kvůli přemrštěnému odhadu růstu v době svého schvalování, to ale ještě nikdo nečekal, že odchylka bude naprosto diametrální. Letošní rozpočet je založen na předpokladu 4,8procentního růstu ekonomiky.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) se již dříve nechal slyšet, že pro Českou republiku by neměl znamenat vážnější problém růst na úrovni 2 až 2,5 procenta. V takovém případě by deficit státního rozpočtu neměl překročit 60 miliard korun. V původním zákoně o rozpočtu založeném na 4,8procentním růstu však ministerstvo počítalo se schodkem pouze 38,1 miliardy korun.

Důvod zpomalení ekonomiky podle Zdeňka Tůmy:

Pokles všech složek hrubého domácího produktu:

  • "Co se týče spotřeby domácností, hovořil bych o kladné
    nule."
  • „Jak vývozy přispívaly k HDP, tak tento příspěvek letos vyprchá.“
  • „Stejný výpadek se dá očekávat i u investic.“