Ekonomická rada zná východiska z krize: podpora zaměstnanosti a úvěrů

Praha - Národní ekonomická rada vlády (NERV) dnes podruhé hledala řešení hospodářské a finanční krize, která ostře útočí i v České republice. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se shodla na tom, že nejlepším východiskem ze současných turbulencí je podpora zaměstnanosti a poskytování úvěrů malým a středním podnikům. Konkrétní podobu protikrizových opatření vycházející z podnětů rady chce vláda představit ještě na současné schůzi Poslanecké sněmovny.

Kalousek nechal návrhy opatření z části zahalené v mlze, nicméně České televizi prozradil, že ekonomická rada doporučila snížení sociálního pojištění pro pracovníky s nízkými a středními příjmy. Experti se shodli také na důležitosti zrychlených odpisů a nutnosti státní podpory investic do infrastruktury. „Zrychlené odpisy samozřejmě znamenají nějaký propad na dani z příjmu, ale znamenají velkou investiční pobídku pro soukromé investice. Snížení sociálního pojištění pro lidi s nižším a středním příjmem znamená pomoc při udržení těchto lidí na pracovním trhu,“ vysvětluje Kalousek.

Podle člena NERV Jiřího Rusnoka by se měly úlevy na sociálním pojistném týkat především zaměstnanců s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Pro firmy tak má být zaměstnávání těchto pracovníků efektivnější, náklady by mohly podle Rusnoka v úhrnu klesnout až o 20 miliard korun.

Přílivu státních peněz by se ale mohly dočkat i některé další stavební projekty, například zateplování domů. Na seznamu jsou také dostupnější úvěry pro podniky. Vláda hodlá zvýšit význam České exportní banky, EGAPU a dalších státem kontrolovaných finančních a pojišťovacích ústavů. Morálního hazardu se v této souvislosti Rusnok neobává, jde totiž podle něj pouze o dělbu mimořádného rizika mezi banku a stát.

Dnešní schůzka Národní ekonomické rady vlády byla již druhou v pořadí. Jejím hlavním úkolem bylo upřesnit jednotlivá opatření a zredukovat soubor 250 návrhů opatření, které připadaly podle expertů rady pro řešení krize v úvahu. Žádná další schůzka ekonomické rady není zatím plánována, ale její členové mají v příštích dvou dnech po e-mailu a po telefonu dolaďovat své návrhy.

Ještě před jednáním zaútočila na radu opozice. ČSSD členům NERVu vzkázala, aby už konečně začali pracovat. „Problém je, že NERV z těmi nápady přichází velmi pozě, oni neovlivní vývoj české ekonomiky v letošním roce,“ zlobí se stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie už nabídla svá vlastní východiska z krize. Počítá třeba se zvýhodněním nezaměstnaných, 13. důchodem, zvýšením daní u příjmů nad 1,2 milionu korun ročně nebo se snížením devítiprocentní sazby DPH na šest procent.

Mirek Topolánek

„Fakticky prověřujeme scénáře dva. Jeden, že ekonomika bude letos ještě ve fázi růstové, ten druhý scénář, krizový, že ekonomika se dostane do fáze poklesu.“

  • Návrhy Nezávislé ekonomické rady vlády autor: ČT24, zdroj: NERV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/662/66139.jpg
  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63961.jpg