Zaostřeno na energetiku dnes na ČT24

Ostrava - Dnes dopoledne začíná v Ostravě konference o evropské energetické bezpečnosti. Setkání mezinárodních expertů pořádá Česká republika v roli předsednické země Evropské unie a v rámci českého předsednictví patří mezi nejdůležitější události. Po celý den budou politici a zástupci evropského energetického průmyslu diskutovat o aktuálních problémech a otázkách, jedním z témat tak jistě bude i zhodnocení nedávné plynové krize. Na summitu by měly padnout i první koncepty takzvaného třetího liberalizačního balíčku o energetice. Ten má nastavit nová pravidla v sektoru energetiky pro celou unii.

Účastníci konference se shodují na tom, že energetická oblast je problematická, a to nejen co se týče ruského plynu, ale také evropského trhu s elektřinou nebo jaderných elektráren. „Tato konference bude krokem k nalezení řešení, ale myslím, že je nemožné vyřešit zde vše,“ řekl Roland Kobia z kabinetu evropského komisaře pro energetiku Andrise Piebalgse. I reprezentant Francie - ekonomický a obchodní rada francouzského velvyslanectví Bernard Boidin naznačil, že schůzku chápe spíš jako přehledovou. „Předpokládám, že padnou zajímavé návrhy, týkající se všech aspektů krize,“ řekl Boidin.

Konference Zajištění energetické bezpečnosti členských států EU v rámci společného trhu s elektřinou se koná pod záštitou místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry ve spolupráci s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem a ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem. Římanovi a premiéru Mirku Topolánkovi patřil také úvodní projev.

Neformálně konference začala již včera večer, když se dvě stovky delegátů sešly při společné večeři v hotelu pro zástupce energetických kruhů s příznačným jménem Atom. Pracovní program potrvá až do pátečního večera. Na konferenci vystoupí s příspěvkem šestnáct řečníků ze sedmi zemí světa.

Konferenci bude také živě přenášet ČT24 v rámci agendy Zaostřeno na energetiku v pořadu Před polednem a v odpoledních blocích Studií ČT24. Zpravodajsky ji bude rovněž pokrývat portál ct24.cz.

Vydáno pod