Žluté vlaky bude Student Agency řídit z Nizozemska

Brno - Společnost Student Agency bude své "žluté vlaky" HighJet provozovat prostřednictvím dceřiné firmy registrované v Nizozemsku. Založit ji chce do týdne. Informoval o tom dnes majitel Student Agency Radim Jančura. Vlaky HighJet budou jezdit mezi Prahou a Ostravou. Smlouvu na nákup pěti vlakových souprav za 1,6 miliardy korun hodlá Jančura podepsat ještě v letošním roce. První vlaky by měly vyjet v roce 2012.

O tom, že bude vlaky HighJet provozovat ze zahraničí, rozhodl Jančura před časem údajně z obav před ochranou plánovaných miliardových investic. Česká vláda by podle něj mohla chtít vstupu silného konkurenta státních Českých drah bránit. Student Agency v této souvislosti původně uvažovala o Slovensku, to však nemá s Českem uzavřenou smlouvu o ochraně investic.

Větší komfort než v pendolinu

Nové soupravy pro českou železnici má dodat švýcarská firma Stadler. „Poslali nám teď absolutně nový vlak, který je pro Česko ideální. Nabízí větší komfort než pendolina, přitom investice do nákupu a provozu jsou nižší,“ řekl Jančura. Výroba pěti souprav podle něj potrvá zhruba tři roky.

Student Agency v současnosti zakládá ještě další dceřinou firmu na provoz regionálních vlaků. „Jméno pustíme nejdřív za týden, dva. Nyní registrujeme ochranné známky a internetové domény,“ řekl Jančura.

Jako první by se nových „žlutých“ vlaků mohl dočkat Liberecký kraj, který v červnu uzavře výběrové řízení na provozovatele regionálních spojů, které dnes provozují výhradně České dráhy. Pokud Student Agency uspěje, vstoupí na železnici už v prosinci 2011.